OBJAVLJENI DOKUMENTI

Njemački liječnici uvjerili Amerikance da je Lubitz zdrav

30.04.2015 u 10:53

Bionic
Reading

Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) razmatrala je već 2010. uskratiti u SAD-u dozvolu za letenje Andreasu Lubitzu, čovjeku koji je u ožujku zabio zrakoplov Germanwingsa u francuske Alpe, ali su ih njemački liječnici uvjerili da se u potpunosti oporavio od depresije od koje je patio, stoji u nedavno objavljenim dokumentima, piše New York Times

Prema dokumentima koje je objavila američka zrakoplovna uprava, Lubitz se tijekom 2009. liječio od depresije te je koristio najmanje dva lijeka – Cipralex i mirtazapine. Naposljetku mu je ipak dopušteno da dođe u SAD i trenira u Lufthansinu centru u Arizoni na malim zrakoplovima, ali je upozoren da će mu dozvola biti uskraćena ako mu se vrati depresija.

Lubitz je pokušao zavarati FAA-u jer je u upitniku na pitanje je li se ikad liječio od mentalnih bolesti upisao - ne. Na spisu je kasnije dopisano 'promijenio NE u DA'. New York Times piše da strogi njemački zakoni o privatnosti priječe razumijevanje slučaja u cjelini te odgovore na pitanja kako je Lubitz postao pilotom unatoč čestim depresivnim epizodama i kako je njegovo problematično ponašanje u mjesecima koji su prethodili tragediji ostalo neprimijećeno u Germanwingsu i Lufthansi.