SUSRET MERL I MAY

Njemačka želi dobre odnose s Londonom

20.07.2016 u 21:39

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je u srijedu nakon susreta s britanskom premijerkom Theresom May u Berlinu kako će Njemačka u nastupajućim pregovorima oko Brexita štititi svoje interese ali da unatoč planiranom izlasku Velike Britanije iz Europske unije želi zadržati dobre odnose s Londonom

"Polazim od toga da će pregovori oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije proteći u prijateljskoj atmosferi i na temelju mnogih zajedničkih uvjerenja", rekla je Angela Merkel nakon susreta s britanskom premijerkom Theresom May u kancelarskom uredu.

Merkel je napomenula kako pregovori o izlasku mogu započeti teko nakon službenog ponošenja zahtjeva od strane Londona.

"Svima je u interesu da Velika Britanija zatraži izlazak s jasno definiranim pregovaračkim pozicijama. Mi moramo čuti što Velika Britanija želi i tada ćemo na to reagirati ", rekla je Merkel.

Nova britanska premijerka Theresa May, kojoj je posjet Njemačkoj prvi posjet inozemstvu u svojstvu premijerke, želi, unatoč planiranom izlasku Velike Britanije iz Europske unije, zadržati dobre gospodarske odnose s Njemačkom.

"Naravno da će se naš odnos promijeniti ali prisne gospodarske veze će ostati", rekla je May.

Ona je naglasila kako će tijekom pregovora o izlasku iz EU-a Velika Britanija nastajati ostati dijelom zone slobodne trgovine. Britanija u isto vrijeme traži ograničenje pristupa državljana EU-a svom tržištu rada što će, kako je naglasila May, također biti temom pregovora.

"Useljavanje je bila jedna od najvažnijih tema referenduma o Brexitu iz čega proizlazi želja građana Velike Britanije za ograničenjem useljavanja iz Europske unije", rekla je May.

Ona je još jednom odbacila nagađanja o mogućem izbjegavanju rezultata referenduma o izlasku iz Europske unije.

"Brexit znači Brexit. I mi ćemo se pobrinuti da to za Veliku Britaniju bude uspješna priča", rekla je may.

Britanska premijerka sutra putuje u Pariz gdje bi se trebala susrest s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom a teme razgovora bi također trebali biti provođenje Brexita kao i sigurnosna situacija u Europi.