odlazAK u političku povijest

Angela Merkel održala oproštajni govor uz tradicionalni mimohod njemačke vojske

02.12.2021 u 22:34

Bionic
Reading

Njemačka vojska se tradicionanim mimohodom u četvrtak navečer oprostila od njemačke kancelarke Angele Merkel koja za tjedan dana, nakon 16 godina na vlasti, odlazi u političku povijest

Njemačka vojska se tradicionanim mimohodom u četvrtak navečer oprostila od njemačke kancelarke Angele Merkel koja za tjedan dana, nakon 16 godina na vlasti, odlazi u političku povijest.

Svečanost, čiji korjeni sežu u 16. stoljeće, najveća je počast koju njemačke oružane snage mogu odati nekom civilu.

Merkel se zahvalila suradnicima i obitelji, a svom nasljedniku Olafu Scholzu zaželjela sreću.

"16 godina na mjestu kancelarke su bile ispunjene brojnim događajima a često i izazovima. Te su godine za mene bile izazov i u političkom i u ljudskom smislu. Ali to je bilo vrijeme koje me ispunilo", rekla je Merkel u kratkom govoru.

Kao najveće izazove navela je financijsku krizu 2008. i izbjegličku 2015. "Tada sam shvatila koliko su važne međunarodne institucije i multilateralni instrumenti. Jer krize ne poznaju granice", rekla je Merkel.

Njemačka vojska ili Bundeswehr se posebnom svečanošću koja uključuje mimohod, glazbu i baklje oprašta od njemačkih predsjednika, kancelara i ministara obrane.

Tradicija nalaže da osoba u čiju čast se održava izabere tri pjesme koje izvodi vojni orkestar. Merkel se odlučila za crkvenu skladbu "Grosser Gott, wir loben dich", evergeen poznate njemačke poslijeratne pjevačice Hildegard Knef i pjesmu istočnonjemačke punk-ikone Nine Hagen "Du hast den Farbfilm vergessen" ("Zaboravio si film u boji"). Ta je pjesma bila veliki hit 1974. kada je Merkel studirala fiziku u Leipzigu, u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj.

Merkel bi službeno svom nasljedniku Scholzu trebala predati vlast sljedećeg tjedna kada se novi saziv Bundestaga sastaje kako bi izabrao novog kancelara.