nema labavo

Angela Merkel konačno jasno rekla: Od veljače 2022. u Njemačkoj obavezno cijepljenje! Uvode se i drastična ograničenja za necijepljene

02.12.2021 u 12:59

Bionic
Reading

Na tiskovnoj konferenciji u četvrtak poslijepodne nakon razgovora s čelnim ljudima njemačkih saveznih pokrajina, tehnička kancelarka njemačke vlade Angela Merkel potvrdila je da je uvođenje obaveznog cijepljenja u Njemačkoj moguće od veljače 2022.

Merkel je potvrdila da će u trenutku kad tjedna incidencija u Njemačkoj prijeđe 350 biti zatvoreni svi klubovi, a boravak u zatvorenom prostoru ograničit će se na samo 50 osoba (isključivo cijepljenih ili preboljelih) te 200 na otvorenom.

Na nju se nadovezao i budući kancelar Olaf Scholz, koji je rekao da su ove odluke plod političkog konsenzusa u brizi za zdravlje cijele nacije. Vladin cilj je 30 milijuna cijepljenih građana do Božića, a ove mjere će se po najkraćem mogućem postupku izglasati u Bundestagu.

Scholz je potvrdio i da se uvode ograničenja u trgovinama, u kojima će od sada kupovati moći samo cijepljeni i preboljeli. 'Ovo je važno i nužno', rekao je. Izuzetak su trgovine s dnevnim potrepštinama poput samoposluga ili ljekarni.

Savezne i vlasti njemačkih saveznih pokrajina planiraju pooštrenje mjera za necijepljene kojima bi se drastično ograničili kontakti i pristup trgovinama te kulturnim i sportskim natjecanjima, a priprema se i uvođenje opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa, javili su njemački mediji u četvrtak.

Pristup trgovinama na saveznoj razini bi trebao biti ograničen samo za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli koronavirus, a isto vrijedi i za kulturne i sportske manifestacije, stoji u odlukama saveznih i pokrajinskih vlasti kako prenose njemačke novinske agencije.

Ta se ograničenja ne odnose na trgovine za dnevne potrebe poput samoposluživanja, drogerija ili ljekarni.

  • +8
Covid u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: CONSTANTIN ZINN

Broj posjetitelja na masovnim manifestacijama bi trebao biti ograničen na 30 posto kapaciteta prostora, ali ne bi smio premašivati brojku od 15.000.

Kod necijepljenih bi trebali biti ograničeni i kontakti u privatnom okruženju. Tako bi se članovi jedne obitelji smjeli sastajati s najviše dva člana nekog drugog kućanstva ako se radi o osobama koje nisu cijepljene ili preboljele koronavirus.

Sa sastanka predstavnika saveznih i pokrajinskih vlasti, na kojem sudjeluje i aktualna kancelarka Angela Merkel kao i njezin vjerojatni nasljednik Olaf Scholz, u javnost su procurile i informacije o zakonskoj pripremi za uvođenje opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa koji bi trebao uslijediti u veljači.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Otvorena su još pitanja lokalnih zatvaranja klubova i diskoteka u trenutku kada sedmodnevna incidencija premaši vrijednost od 350.

U nacrtu odluka saveznih i pokrajinskih vlasti stoji i cilj provođenja 30 milijuna cijepljenja, u što su uključena prva, druga kao i tzv. booster cijepljenja do Božića.

Državni epidemiološki institut Robert Koch u četvrtak je izvijestio o 73.209 novozaraženih koronavirusom.