POVIJESNI PREOKRET

Njemačka više ne vjeruje u Europsku uniju

17.09.2012 u 10:21

Bionic
Reading

Dogodio se povijesni preokret u mišljenju, naime, prvi put je većina Nijemaca uvjerena da bi im bilo bolje bez eura. Kako piše Die Welt, Europska unija nikad nije bila ocijenjena tako loše kao u ovom istraživanju

Nepovjerenje u Europsku uniju naprosto je ogromno, ne samo u Nizozemskoj, već i u Njemačkoj. Ukoliko je vjerovati anketi, nije poljuljano samo povjerenje u euro kao zajedničku valutu, već je cijeli europski projekt doveden u pitanje, piše njemački Die Welt.

Kriza u Europskoj uniji traje predugo. Ne radi se više samo o zajedničkoj valuti i politici, situacija sada utječe i na 'europsku vrijednost', stoga je ključno pitanje što pojedinac crpi za svoj osobni život iz pozitivnih i negativnih iskustava u članstvu u klubu 27.

Rezultati istraživanja govore sami za sebe. Naime, većina Nijemaca misli da bi bilo bolje bez Europske unije danas. 49 posto je odgovorilo kako bi im bez članstva u EU bilo 'puno bolje' ili 'nešto bolje'. U Francuskoj, međutim, većina od 53 posto vidi u članstvu više prednosti nego nedostataka, dok u Poljskoj njih 59 posto misli da bi im danas bez Europske unije bilo 'puno lošije'.