SLOBODA KRETANJA

Njemačka upozorava na opasnost 'reforme' Schengena

27.04.2011 u 20:35

Bionic
Reading

Njemačka je u srijedu upozorila na opasnost koju bi donijela eventualna 'reforma' schengenskog sporazuma o slobodi kretanja u Europskoj uniji

Dan nakon što su Francuzi i Talijani od Bruxellesa zatražili da 'razmotri mogućnosti privremene uspostave kontrole na unutarnjim granicama' EU-a, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle istaknuo je da je sloboda kretanja jedno od velikih postignuća europskog kontinenta.

'Ako se schengenski sustav može poboljšati, to je dobro i to treba učiniti', rekao je Westerwelle na konferenciji za novinare. 'No sloboda kretanja u zemljama Europe je takav uspjeh da o njemu ne bi trebalo ponovno raspravljati', kazao je. Više desetaka tisuća stanovnika zemalja sjeverne Afrike, većinom Tunižana, zbog pobuna je pobjeglo iz svojih zemalja od siječnja naovamo te stiglo do talijanskih obala.

Europska komisija u utorak je izvijestila kako namjerava ponovno definirati 'iznimne okolnosti' koje bi zemljama članicama Schengena omogućile 'privremenu uspostavu' kontrole na državnim granicama. Prijedloge će 4. svibnja iznijeti povjerenica za sigurnost Cecilia Malmstroem.