SAMO ZA MONOGAMNE

Njemačka ublažava pravila homoseksualcima za darivanje krvi

29.06.2021 u 19:53

Bionic
Reading

Njemačka će ublažiti ograničenje kojim se od homoseksualnih i biseksualnih muškaraca traži da godinu dana apstiniraju od spolnih odnosa ako žele donirati krv

Muškarci u monogamnim istospolnim vezama neće više imati ograničenja prilikom darivanja krvi, pokazuje nova procjena rizika njemačkog ministarstva zdravstva i Njemačkog medicinskog udruženja.

Muškarci koji su seksualno aktivni s više od jednog muškarca ili imaju novog partnera, kao i heteroseksualci koji „često mijenjaju partnere“ trebat će čekati četiri mjeseca prije no što će donirati krv, pokazuje dokument na 77 stranica.

Glasnogovornica ministarstva zdravstva rekla je da će se izmjene uvesti nakon idućeg razmatranja pravila za doniranje krvi, no nije htjela reći kad će se to dogoditi.

Pandemija covida-19 je primorala nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Australiju, da ukinu takva ograničenja, uvedena osamdesetih godina, tijekom epidemije HIV-a. Udruge za prava LGBT+ osoba dugo su kritizirale ta pravila kao diskriminatorna i zastarjela.

Jens Brandenburg, glasnogovornik za LGBT+ pitanja oporbene, klasično liberalne Slobodne demokratske stranke, pozdravio je tu odluku, pa pozvao da se pravila usredotoče na individualni rizik, ne seksualnost.

„Krv nije homoseksualna ili heteroseksualna. Siguran spolni odnos između dva slobodna muškarca nije veći rizik od nezaštićenog jednonoćnog odnosa između dvoje heteroseksualnih osoba“, kazao je.

„Potencijalni rizik od infekcije stoga ne ovisi o nečijoj seksualnoj orijentaciji, nego o pojedinačnom ponašanju“, zaključio je.

Ograničenja darivanja krvi različita su diljem svijeta. Španjolska, Italija i Portugal ne razlikuju donatore na temelju seksualne orijentacije, dok Singapur i Grčka zabranjuju doniranje homoseksualcima, navodi agencija dpa.

U Hrvatskoj je sredinom ovoga mjeseca uz Svjetski dan darivatelja krvi, SDP uputio zahtjev da se svim građanima, neovisno o seksualnoj orijentaciji, omogući darivanje krvi, onako kako je to uređeno u većini država članica EU, upozorivši da je u Hrvatskoj ono onemogućeno isključivo gej muškarcima.

Na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicine (HZTM) piše kako krv ne smiju davati "muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima", što je difamirajuće i protuustavno, istaknuo je tada SDP.

U Pravilniku o krvi i krvnim sastojcima iz 1999. godine propisano je da se "osobe s homoseksualnim ponašanjem" trajno isključuju kao darivatelji krvi, a ravnateljica HZTM-a Irena Jukić je, reagirajući na SDP-ovo priopćenje, ocijenila opravdanom i stručnom odluku da se gej muškarcima onemogući darivanje krvi.

Zabranu je protumačila činjenicom da je prema Izvješću Zavoda za javno zdravstvo u 90 posto HIV otkrivenih slučaja put prijenosa bio MSM što je pojam kojim se obuhvaćeni homoseksualci, biseksualci i drugi muškarci koji imaju seksualne odnose s muškarcima.