ŽUČNA RASPRAVA

Europski čelnik Orbanu: Moja majka mrzi to što sam gej, živim s tim. I sad vi to stavite u zakon

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 25.06.2021 13:31
  • Objavljeno 25.06.2021 u 13:30
Viktor Orban i Xavier Bettel / Arhivska fotografija

Viktor Orban i Xavier Bettel / Arhivska fotografija

Izvor: EPA / Autor: JULIEN WARNAND / POOL

Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je da je rasprava o pravima LGBTIQ osoba, potaknuta zakonom koji je nedavno donijela Mađarska, bila vrlo žestoka i da su kritike i pozivi upućeni mađarskom premijeru bili najžešći koje je on vidio na samitima EU-a

Čelnici 27 država članica EU-a u četvrtak su prvi dan samita razgovorali o mađarskom zakonu, koji je većina čelnika ocijenila diskriminatornim prema seksualnim manjinama.

“Rasprava je bila opsežna i mađarskom premijeru upućene su žestoke kritike i snažne poruke kakve nikada nisam vidio da su upućene nekom čelniku države članice”, rekao je Rutte, koji je jedan od najdugovječnijih premijera u EU. Samo njemačka kancelarka Angela Merkel ima dulje iskustvo na čelu vlade, a nakon nje su Rutte i mađarski premijer Viktor Orban, koji su na čelu vlada svojih zemalja od 2010.

Rutte u petak u ranim jutarnjim satima, nakon završetka prvog dana samita, rekao da je posebno emotivan trenutak u raspravi bio kada je luksemburški premijer Xavier Bettel govorio o svojoj borbi da bude prihvaćen kao homoseksualac.

“Ja nisam postao gej, ja to jesam. To nije stvar izbora. Moja majka mrzi to što sam gej i sad živim s tim. I sad vi to stavite u zakon. Poštujem vas, ali ovo je crvena crta. Ovdje je riječ o temeljnim pravima, pravu da se bude različit”, rekao je Bettel obraćajući se Orbanu.

Bettel je u petak ujutro, prije početka drugog dana samita, rekao da su raspravi samo Slovenija i Poljska podržale Mađarsku.

“Samo su dvije države rekle da su potpuno na mađarskoj strani: Slovenija i Poljska. Ostali su nas podržali ili nisu ništa rekli”, rekao je Bettel.

Bettel je rekao da su prije nekoliko godina u Budimpešti on i njegov suprug bili na ručku s Orbanom i da je tada bio potpuno drukčiji.

“Ne prepoznajem današnjeg Orbana. To nije ta osoba”, rekao je Bettel.

Mađarski premijer Orban uzvraća da su sve kritike temelje na pogrešnom tumačanju zakona i da u njemu nema diskriminacije.

On kaže da se zakon odnosi na to da se roditeljima zajamči pravo na odgoj djece i zaštiti maloljetnike od pristupa sadržajima koji su protivni odgojnim načelima njihovih roditelja.

Mađarski parlament je nedavno izglasao amandmane na više zakona kojima se zabranjuje “prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” osobama mlađim od 18 godina.

Europska komisija je najavila da će se upotrijebiti sve ovlasti koje ima na raspolaganju kako bi osigurala da se prava svih građana EU-a poštuju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!