MERKEL I GAUCK U RIJU

Njemačka u ekstazi očekuje finale Svjetskog prvenstva

11.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Njemačka se nalazi u euforiji pred finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva u nogometu, na koju u Brazil putuju i kancelarka Angela Merkel i predsjednik Joachim Gauck. Miroslav Klose novi je nacionalni junak, a najveći misterij i jedna od ključnih tema medija zašto izbornik Joachim Loew, unatoč pobjedama, nikako ne izbacuje osmijeh na lice

Prema poznatoj tvrdnji, nogomet je igra u kojoj 22 igrača 90 minuta natjeravaju loptu po terenu, a na kraju pobjeđuje Njemačka. Nema sumnje kako se baš tome u nedjelju nada osamdesetak milijuna Nijemaca koje je, nakon već povijesne pobjede protiv Brazila u polufinalu, uhvatila posvemašnja nogometna ekstaza. Svi željno očekuju finale protiv Argentine, a na utakmicu putuju i kancelarka Angela Merkel i predsjednik Joachim Gauck, a na razne se načine mnogi drugi pokušavaju nekako dokopati letova za Rio i ulaznica za posljednju utakmicu Svjetskog prvenstva u nogometu na Copacabani.

Tabloid Bild zato je ponudio i ekspresnu nagradu igru, u kojoj se za 50 navijača nudi put u Rio i prisustvovanje utakmici na stadionu, koja se doduše nudi samo online pretplatnicima. To znači da će vjerojatno tisuće Nijemaca uplatiti Bildu 0,99 eura kako bi se pretplatili i bili u prilici sudjelovati u nagradnoj igri. Standardno lukav Bildov poslovni potez predstavljen kao velika usluga čitateljima.

Za nedjelju se sprema i gledanje finala na brojnim javnim površinama diljem Njemačke, od čega je možda najatraktivniji stari berlinski stadion na koji su ljudi donijeli trosjede i fotelje pa sve izgleda kao ogromna dnevna soba u kojoj se svi zajedno odlično zabavljaju.

Heroj je nacije 36-godišnji napadač Miroslav Klose, koji je svojim 16. pogotkom pretekao Ronalda i tako postao igrač koji je na Svjetskim prvenstvima dao najviše golova u povijesti. On je 'najnesebičnija zvijezda', kako ga je nazvao Frankfurter Allgemeine Zeitung u članku, u kojemu mu je sportski urednik izrazio toliku ljubav da se opravdano može sumnjati kako će Klosea zaprositi kada se reprezentacija vrati u domovinu.

FAZ napominje da Klose ima iskustvo igranja i poraza u finalu iz 2002. te je pobjeda Njemačke u nedjelju 'ono čemu se Klose posve predao'. Klose ne pokazuje 'poslovičnu sebičnost napadača' te je zato 'najnesebičnija zvijezda od svih napadača', a u međuvremenu ovaj igrač poljskog porijekla 'tiho pjeva i njemačku himnu pred početak utakmice'. Njemački je nogometaš na 'vrhuncu svoje profesionalne karijere', a sigurno mu neće smetati dopustiti da ga naslijedi Thomas Mueller, jer si rezultatima koje je postigao 'Klose to može bez problema priuštiti'.


U nedostatku prave drame, kao veliki medijski misterij predstavljena je činjenica da se izbornik Joachim Jogi Loew uopće ne smije iako njegov tim spektakularno pobjeđuje pa je Der Spiegel na svojem portalu tome posvetio galeriju od dvadesetak slika, a Suedduetsche Zeitung o izostanku Loewova osmijeha čak objavio članak!

Kada je pak riječ o Argentini, protivniku u finalu, njemački mediji nisu pretjerano impresionirani igrom koju su pokazali Lionel Messi i ekipa te se – unatoč oprezu i suzdržanosti – očekuje pobjeda u nedjelju. Za Der Spiegel njemačka je reprezentacija 'nepobjediva', FAZ piše o tome kako će Nijemci s Argentincima 'zaplesati tango', a čak se i tvrdi ljevičarski Die Tageszeitung priključio nacionalnoj euforiji zbog nogometa hvaleći izbornika što je 'odlučio pustiti da se igra nogomet', a ne taktizira i uništava ljepota igre. No TAZ ne bi bio kakav jest da nije objavio i 'nemilosrdnu analizu' ključnih njemačkih igrača, pa je Klose 'starac', Lamm 'premali', a vratar Manuel Neuer 'zna braniti samo protiv slabih ekipa'.

Specifično je za njemačku nogometnu euforiju i izostanak ikakvog nacionalističkog divljanja pa se pobjede na utakmicama ne proglašavaju osvetom za ove ili one povijesne nepravde, nego se inzistira na pozitivnim vrijednostima poput zajedništva i uključivanja svih, napose emigranata i Nijemaca stranog porijekla. Uostalom, teško je zamisliti da bi njemačka reprezentacija stigla do finala bez jednog Samija Khedire

Ono što je sigurno, bez obzira kakav rezultat bio u nedjelju, jest to da će se u Njemačkoj ovoga vikenda popiti mnogo piva i da će mnogi u ponedjeljak kasniti na posao ili izostati s njega. Kako Nijemci drže do radne discipline više nego do raznih drugih 'svetinja', to je možda najbolji pokazatelj nogometne euforije koja je uhvatila najmoćniju članicu Europske unije.