međunarodna konferencija

Njemačka traži jaču međunarodnu suradnju oko obnovljivih izvora energije

01.10.2019 u 14:54

Bionic
Reading

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier založio se u utorak u Berlinu, na otvorenju Međunarodne ministarske konferencije o energetskoj politici, za pojačanu međunarodnu suradnju u razvoju obnovljivih izvora energije ističući da njihova upotreba raste diljem svijeta

'Mi svi sjedimo u istom čamcu, svima nam je u interesu smanjenje stakleničkih plinova', rekao je Altmaier na Međunarodnoj ministarskoj konferenciji o obnovljivim izvorima energije u Berlinu.

'Potrošnja energije iz obnovljivih izvora u porastu je svuda u svijetu. Zato je nužna bolja prekogranična suradnja i koordinacija', rekao je njemački ministar gospodarstva.

Istodobno, kako je istaknuo, treba voditi računa o konkurentnosti i mogućnosti distribucije energije iz obnovljivih izvora.

Izvršni direktor međunarodne agencije za energiju Fatih Birol kazao je da su solarna energija i energija vjetra temeljni stupovi globalne borbe protiv klimatskih promjena dodavši da njihovi sve niži troškovi pružaju veliku šansu.

U Njemačkoj bi udio obnovljive energije dobivene u vjetroelektranama ili iz kolektora za energiju Sunca trebao porasti do 2030. s 40 na 65 posto.

Ovaj cilj je prije svega ugrožen zbog otpora stanovništva u područjima u kojima bi trebale biti izgrađene vjetrenjače ili postavljeni podzemni visokonaponski kablovi.

Njemačka bi do 2022. trebala prestati proizvoditi energiju u nuklearnim elektranama, a do 2038. u termoelektranama na ugljen.