VARALI NA EKO TESTOVIMA

Njemačka odrezala Volkswagenu kaznu od milijardu eura zbog dizel skandala

13.06.2018 u 20:22

Bionic
Reading

Njemačko tužiteljstvo odrezalo je kaznu u visini milijardu eura Volkswagenu koji je u svoja vozila s dizel motorima ugrađivao programsku opremu za lažiranje na testovima štetnih plinova.

Vijest je zajednički objavilo tužiteljstvo i kompanija. U kompaniji se nadaju da će sada okrenuti novu stranicu nakon skandala koji je do temelja potresao ovog auto diva i doslovno uništio cijelu industriju dizel automobila kojima je prodaja rapidno opala.

'Riječ je o jednoj od najvećih novčanih kazni koju je ikad neka kompanija platila u Njemačkoj', naveli su iz tužiteljstva u izjavi, javlja CNN.

Iz Volkswagena su naveli da prihvaćaju kaznu. Oko 10,7 milijuna vozila prodano je kupcima diljem svijeta s ugrađenim softverom za lažiranje od sredine 2007. do 2015. godine.

Volkswagen je pri tome priznao svoju odgovornost za dizelsku krizu koju je nastala zbog skandala i to ovu kaznu smatra daljnjim velikim korakom prema tome da se potonja prevlada.

Skandal je već stajao Volkswagen oko 30 milijardi dolara u povlačenju vozila, kaznama i nagodbama.

Odluka koja je objavljena u srijedu na utječe na građanske tužbe pred sudovima nezadovoljnih kupaca kako i istragu koju vodi tužiteljstvo protiv 49 osoba.

  • +26
Volkswagen Touareg Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen