praksa reciprociteta

Njemačka obustavila dolazak ruskih letova zbog blokade Moskve

02.06.2021 u 19:36

Bionic
Reading

Njemačka je privremeno prekinula dolazak na svoj teritorij letova ruskih kompanija kao odgovor na izostanak dozvole koju izdaje Moskva za letove Lufthanse u Rusiju, priopćilo je u srijedu ministarstvo prometa u Berlinu, nakon sukoba zbog Bjelorusije

Ruske zrakoplovne vlasti "nisu na vrijeme odobrile" dva leta planirana u srijedu ujutro koja su se morala otkazati u utorak navečer, navodi se u priopćenju ministarstva koje je dobila agencija France Presse.

"Zbog prakse reciprociteta" Njemačka "nije dala odobrenje" za letove ruskih kompanija, što je dovelo do otkazivanja linija koje osiguravaju Aeroflot i S7.

"Čim se dobiju odobrenja za Lufthansine letove, odobrit će se i letovi ruskih kompanija", dodaje ministarstvo. Kompanija Lufthansa je na upit AFP-a rekla da očekuje da se "uskoro odobre i drugi putnički letovi prema Rusiji planirani u lipnju".

Ni ministarstvo ni kompanija nisu iznijeli razloge te blokade u vezi s davanjem odobrenja. Prošlog tjedna su otkazana dva leta Air Francea i jedan austrijske kompanije Austrian Airlinesa, Lufthansine podružnice, zbog toga što Rusija nije odobrila promjenu rute kako bi se zaobišao bjeloruski zračni prostor.

Glavne europske aviokompanije zaobilaze bivšu sovjetsku republiku pošto je Ryanairov zrakoplov koji je letio iz Atene u Vilnius zaustavljen i prisilno prizemljen u Minsku, iz kojeg je iskrcan i uhićen politički protivnik predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Razlog otkazivanja Air Franceovih letova bio je isključivo "tehničke naravi", rekao je glasnogovornik Kremlja. Letovi između Europe i Rusije "imaju dopuštenje koristiti se određenim zračnim koridorima. Ako neka kompanija želi mijenjati rutu mora se o tome prethodno dogovoriti s Rusijom", priopćilo je europsko tijelo za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol.