smirivanje tenzija

Rusija će dopustiti europskim zrakoplovima zaobilaženje Bjelorusije

28.05.2021 u 13:14

Bionic
Reading

Rusija će dozvoliti europski zrakoplovnim kompanijama zaobilaženje bjeloruskog zračnog prostora, iako je Moskva prethodno blokirala pristup dvama zrakoplovima koji su planirali zaobići Bjelorusiju na putu za Moskvu, objavio je ruski medij RBC u četvrtak navečer.

Rusija je u četvrtak blokirala plan puta Austrian Airlinesa na liniji Beč-Moskva, jer je uključivao zaobilaženje Bjelorusije. Dan ranije je pak odbijena i prepravljena ruta Air Francea na liniji Pariz-Moskva, koja je također uključivala zaobilaženje Bjelorusije. Oba su leta bila otkazana.

Međutim, u petak su ruske vlasti odobrile Austrian Airlinesu zaobilaženje bjeloruskog zračnog prostora na liniji Beč-Moskva, objavila je agencija TASS, pozvavši se na kompaniju. Europska unija je apelirala na zrakoplovne kompanije da zaobilaze Bjelorusiju te je krenula u smjeru zatvaranja zračnog prostora za bjeloruske zrakoplovne kompanije, nakon što su bjeloruske vlasti u nedjelju presrele Ryanairov zrakoplov, koji je putovao iz Litve u Grčku, kako bi uhitili disidentskog novinara koji je bio u zrakoplovu.

Prvotno rusko odbijanje zaobilaženja bjeloruskog zračnog prostora potaknulo je nagađanja da Moskva možda razmatra formalnu zabranu takvih letova, kako bi podržala Bjelorusiju, svog bliskog saveznika. Međutim RBC, pozivajući se na izvor blizak ministarstvu prometa, piše da će Rusija uskoro formalno autorizirati letove u i iz Moskve koji zaobilaze Bjelorusiju.

Raniji problemi svodili su se na tehničku potrebu za izradom novih ruta, navodi RBC. Ruska agencija za zrakoplovni promet Rosavijacija održala je sastanak o izdavanju dozvola za letove u četvrtak navečer, rekao je drugi izvor za RBC.