OBRUČ OKO PERKOVIĆA

Njemačka: Nismo tjerali Sindičića da svjedoči!

16.01.2014 u 22:08

Bionic
Reading

Njemačko savezno državno odvjetništvo odbacilo je u četvrtak izjave bivšeg pripadnika jugoslavenske tajne službe Vinka Sindičića u hrvatskim medijima. Sindičić je tvrdio da su ga njemačke tajne službe i njemačko državno odvjetništvo natjerali da svojedobno svjedoči na suđenju Krunoslavu Pratesu u slučaju umorstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića

'Najodlučnije odbacujemo javno prenesenu izjavu svjedoka Sindičića. Ona ne odgovara činjenicama', izjavio je za Hinu glasnogovornik njemačkog saveznog državnog odvjetništva, državni odvjetnik Marcus Koehler.

Pojedine hrvatske novine prenijele su izjavu Sindičića da su ga na svjedočenje na suđenju Pratesu, na kojemu je teretio bivšeg dužnosnika UDBA-e Josipa Perkovića, natjerale njemačke tajne službe i njemačko državno odvjetništvo.

Koehler je odbio komentirati ponašanje hrvatskog državnog odvjetništva, koje se u postupku izručenja Josipa Perkovića Njemačkoj iznenada žalilo na odluku zagrebačkog županijskog suda da odobri izručenje, iako u tome postupku formalno zastupa njemačko državno odvjetništvo koje traži Perkovićevo izručenje.

'Njemački glavni državni odvjetnik načelno se ne izjašnjava o tekućim postupcima u drugim državama', rekao je Koehler.