'NEDUŽNOST MUSLIMANA'

Njemačka ne zna što bi s antiislamskim filmom

18.09.2012 u 19:31

Bionic
Reading

Antiislamski film koji je izazvao val nasilnih prosvjeda diljem islamskog svijeta, u Njemačkoj je zbog najave javnog prikazivanja izazvao živu raspravu o slobodi mišljenja, a njemačka vlada razmatra mogućnost zabrane prikazivanja

Rubna politička skupina, radikalno desna stranka Pro Deutschland najavila je javno prikazivanje filma u Berlinu, a političari se pribojavaju da bi to moglo izazvati val nasilja i u Njemačkoj. Članica berlinske zemaljske vlade zadužena za pitanja integracije Dilek Kolat pozvala je kina u njemačkom glavnom gradu da ne dopuste prikazivanje filma.

'Ne smije se dati prostora ciljanoj provokaciji', izjavila je Kolat za radio RBB. Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova u međuvremenu istražuje pravne mogućnosti za sprječavanje javnog prikazivanja filma. Njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedricht naglasio je da nije riječ o zabrani filma, nego o zabrani njegova javnog prikazivanja.

'Ovdje je riječ o političkom skupu. Stoga smatram prikladnim da ispitamo sve pravne mogućnosti vezane za pravo okupljanja i javni red', izjavio je ministar za televizijski kanal Phoenix.

Sličnog je mišljenja i savezna kancelarka Angela Merkel, koja je u ponedjeljak također izjavila da vlada razmatra mogućnost zabrane filma. Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle smatra da Njemačka treba poslati signal da 'ostaje tolerantna zemlja'.
Film je povrijedio mnoge ljude, a vrijeđanje religije u Njemačkoj je zabranjeno, naglasio je Westerwelle. Ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, koja se također zauzima za ispitivanje mogućnosti zabrane prikazivanja filma, upozorila je međutim da slične odluke, donešene u samo jednoj državi, imaju ograničeni učinak.

S druge strane, predstavnici oporbenih Zelenih protive se zabrani prikazivanja, pozivajući se upravo na pravo mišljenja.'Ne postoji pravni temelj za zabranu', izjavila je predsjednica kluba zastupnika Zelenih u Bundestagu Renate Kuenast za televizijsku postaju ZDF.

'Film nije vrijedan toga da zbog njega uništavamo naše pravo na slobodno izražavanje mišljenja', smatra podpredsjednica Bundestaga, također političarka Zelenih, Katrin Goering-Erkardt. Ni muslimani u Njemačkoj, kojih ima oko četiri milijuna odnosno oko pet posto ukupnog stanovništva, nisu jedinstveni kad je riječ o mogućoj zabrani prikazivanja filma.

Predsjednik središnjeg odbora muslimana u Njemačkoj Aiman Mazyek, upozorio je na mogućnost uličnih nereda u zemlji ukoliko bi došlo do prikazivanja filma, te se stoga izjasnio za zabranu. Postoji opasnost od 'osjetnog remećenja javnog reda i mira', jer bi ekstremisti 'i na jednoj i na drugoj strani' mogli izazvati nerede, izjavio je Mazyek za televizijsku mrežu ARD.

Udruga Lieberalno-islamski savez protivi se zabrani prikazivanja.'Što se više govori o zabrani i tabuizira takve sadržaje, to više štete nastaje', smatra predsjednica te udruge Lamya Kaddor. Njemački crveni križ strahuje u međuvremenu da bi se prikazivanje filma u Njemačkoj moglo negativno odraziti na rad te humanitarne organizacije.