VEČERNJE NOVOSTI

'Njemačka napada Hrvatsku zbog Srbije'

Bionic
Reading

Berlin zaoštrava odnos prema Hrvatskoj da bi mogao jače pritiskati Srbiju. Zagrebu se dijele 'packe' da bi i od Beograda tražili nemoguće uvjete, pišu beogradske Večernje novosti

Posljednji sveobuhvatni izvještaj o monitoringu Hrvatske prije ulaska u Europsku uniju izazvao je kontradiktorne reakcije europskih političara, prije svega onih u Njemačkoj.

Dok predsjednik Bundestaga Norbert Lammert smatra da Hrvatska još nije spremna za ulazak u EU, njemačka vlada je priopćila da vjeruje da će Hrvatska u sljedećih devet mjeseci ispuniti konkretne zadatke.

Iz diplomatskih krugova, pišu srpske Novosti, može se čuti da je 'treniranje strogoće' nad Hrvatskom zapravo paravan Njemačkoj da traži nemoguće uvjete od Srbije. Berlin namjerno zaoštrava odnos prema Hrvatskoj da bi imao pokriće da bude strog i prema Srbiji, a da se to ne shvati kao 'navijanje' za Zagreb u odnosu na pritiskanje Beograda.

Njemačka je jedna od 10 zemalja koje još uvijek nisu ratificirale hrvatski pristupni ugovor, a zasada nije jasno kada će to učiniti. Po svemu sudeći, Berlin će čekati proljeće i posljednji izvještaj Europske komisije o Hrvatskoj, kada će se donijeti odluka je li ispunjeno deset zahtjeva koje je Bruxelles stavio pred Zagreb.