zakonske promjene

Njemačka na putu legalizacije: Neće se kažnjavati do 25 grama marihuane

12.04.2023 u 15:38

Bionic
Reading

Njemačka vlada najavila je u srijedu zakonske promjene koja bi omogućile ograničenu legalizaciju posjedovanja i vlastitog uzgoja kanabisa ali planovi ne idu toliko daleko kako je prvobitno najavljivano

„Nacrt zakona predviđa nekažnjavanje posjeda do 25 grama marihuane i posjedovanje tri stabljke kanabisa“, stoji u prijedlogu zakona koji su u Berlinu predstavili ministar zdravstva Karl Lauterbach (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) i ministar poljoprivrede Cem Oezdemir (Zeleni).

Nadalje će biti dozvoljeno ograničeno izdavanje kanabisa u specijalnim udrugama i uz strogu kontrolu količine.

Lauterbach i Oezdemir su rekli kako je glavni cilj zakonskih promjena smanjenje ilegalnog tržišta opijatima.

„Nitko više ne bi trebao nabavljati drogu kod dilera kod kojeg ne zna što zapravo kupuje“, rekao je Lauterbach.

Oezdemir je rekao kako je dosadašnja politika „potpuno promašila svoj cilj“ što pokazuje i povećanje broja kaznenih prijava zbog zloupotreba droga.

„Mi moramo pronaći nove načine kako suzbiti ilegalno tržište i kriminal povezan uz ovisnosti“, rekao je Oezdemir.

U sljedećoj fazi bi trebalo biti definirano na koji način će se kanabis izdavati u tzv. Kanabis socijalnim klubovima koji bi trebali biti otvoreni u određenim regijama i gdje bi se pratio učinak u petogodišnjem razdoblju.

Zakon predviđa pristup ovim klubovima samo za članove pripadajućih udruga koje bi okupljale punoljetne osobe. Ove udruge bi pod kontroliranim uvjetima smjele uzgajati i svojim članovima dijeliti kanabis.

Isto tako bi se osobama koje su do sada osuđivane zbog posjedovanja kanabisa u količini manjoj od 25 grama, izbrisao upis u kazneni registar.

Izvorno je socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada htjela legalizirati prodaju kanabisa u specijalnim trgovinama ali se od toga u ovom trenutku odustalo zbog „prevelikih prepreka“ u vezi s pravnim odredbama Europske unije.

Eventualna prodaja kanabisa u specijaliziranim trgovinama će se razmatrati nakon probnog razdoblja.

Sindikat policije je kritizirao zakonske promjene zbog bojazni da bi se udruge za uzgoj kanabisa mogle pretvoriti u proizvođače i za ilegalno tržište na kojem bi drogu nabavljali maloljetnici.

„Posjedovanje tri biljke kanabisa kod kuće ili najviše 25 grama po osobi je gotovo nemoguće kontrolirati“, priopćio je Sindikat policije.

Trenutno je kanabis u Njemačkoj dozvoljen samo u iznimnim slučajevima i u zdravstvene svrhe.