pao dogovor

Ovo su mjere koje za zimu uvodi Njemačka: Država daje pomoć za struju i plin, a javni prijevoz će imati fiksnu cijenu

03.11.2022 u 19:22

Bionic
Reading

Nakon što su tjednima trajali pregovori između njemačke savezne i pokrajinskih vlasti, u Njemačkoj je napokon pao dogovor o mjerama za zimu. Cijene plina i struje bit će subvencionirane, karta za javni prijevoz koštat će 49 eura i više novca će se izdvajati za smještaj izbjeglica

Njemačka vlasti dogovorile su paket mjera za svoje građane i gospodarstvo, prema kojima će se ograničiti cijene struje i plina. Tako će se cijena plina 'zakočiti' u ožujku sljedeće godine. Za 80 posto potrošnje plina u odnosu na prethodnu godinu cijena će biti fiksna – 12 centi po kilovat-satu, a za grijanje 9,5 centi, piše Tagesschau.

Što se pak tiče industrijskih pogona za njih će vrijediti posebna cijena plina i to od siječnja sljedeće godine. Država će subvencionirati 70 posto potrošnje plina u 2021. za 25 tisuća najvećih industrijskih potrošača.

Od siječnja sljedeće godine vrijedit će i subvencionirane cijene struje. Sva domaćinstva i mala poduzeća plaćat će bruto cijenu od 40 centi po kilovat-satu, što će vrijediti za 80 posto dosadašnje potrošnje. Za industrijske pogone cijena struje bit će 13 centi neto za kilovat-sat, a subvencionirana količina neće prelaziti 70 posto potrošnje u 2021. godini, piše Deutsche Welle.

Novac za navedene mjere osiguran je iz Fonda za stabilizaciju ekonomije za koji je izdvojeno 200 milijardi eura, a za one koji ovim mjerama neće biti dovoljno rasterećeni planira se formiranje specijalnog fonda.

Energetska kriza u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Ying Tang/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon što se mjesečna karta od devet eura pokazala kao pun pogodak jer se velik broj ljudi zbog nje vratio javnom prijevozu, njemačka vlast je odlučila nastaviti sa subvencioniranjem mjesečne karte. Od siječnja sljedeće godine će tako subvencionirana karta iznositi 49 eura, a država na sebe preuzima 1,5 milijardi eura troškova. Subvencionirat će se i stanarine većem broju ljudi, pa će tako sada jefitnije stanarine plaćati dva milijuna domaćinstava. Savezne pokrajine i država pritom dijele troškove od 5,1 milijardi eura koji su dosad bili trostruko manji.

Kako je u Njemačku izbjeglo i oko milijun ukrajinskih građana, a istovremeno je sve veći broj migranata i iz drugih zemalja, njemačke vlasti planiraju i veću novčanu pomoć i za njih. Tako će se za izbjeglice iz Ukrajine izdvojiti milijarda i pol eura, a za izbjeglice iz drugih zemalja 1,25 milijardi.