SPORT I POLITIKA

'Svaki navijač trebao bi se osjećati slobodno u Katru, imam jamstva'

  • Autor: B.T./Hina
  • Zadnja izmjena 04.11.2022 12:21
  • Objavljeno 01.11.2022 u 16:46

Izvor: Profimedia / Autor: Jewel SAMAD / AFP / Profimedia

Njemačka ministrica unutarnjih poslova, također zadužena za sport, prisustvovat će prvoj utakmici Njemačke na Svjetskom prvenstvu 2022. protiv Japana 23. studenoga, najavila je u utorak, nakon dvodnevnog posjeta Katru

"Važno je podržati Katar u njegovim ključnim reformama za budućnost. Zato sam odlučila podržati proces i otići tamo na prvu utakmicu Njemačke. Također ćemo podržati reforme u Katru nakon Svjetskog prvenstva, tako da se svakodnevna stvarnost radnika migranata i stanje ljudskih prava nastavi poboljšavati", rekla je Nancy Faeser za javni kanal ARD.

Ona je otputovala s predsjednikom Njemačkog nogometnog saveza Berndom Neuendorfom u dvodnevni posjet Dohi, tijekom kojeg se sastala s katarskim premijerom i ministrom unutarnjih poslova šeikom Khaledom bin Khalifa Al Thanijem, predsjednikom FIFA-e Giannijem Infantinom, predstavnicima sindikata i dužnosnicima UN-a.

Tvrdi da je "po prvi put dobila sigurnosna jamstva" za sve gledatelje Svjetskog prvenstva, uključujući LGBT + posjetitelje, u zemlji u kojoj su seksualni odnosi između osoba istog spola kriminalizirani.

"Svi ljudi, bez obzira odakle dolaze, koga vole i u što vjeruju, trebaju biti sigurni. Svaki navijač trebao bi se osjećati slobodno i kretati se sigurno. Premijer mi je dao ovo sigurnosno jamstvo", rekla je Nancy Faeser. 

Prvotno planirana kao pratnja njemačke ministrica u Dohi, povjerenica njemačke vlade za ljudska prava Luise Amtsberg otkazala je svoje putovanje uoči samog polaska.