KAMO SVE BEZ VIZE

Njemačka je putovnica najjača: U kakvom je društvu naša?

27.06.2017 u 07:53

Bionic
Reading

Najbolje su njemačka i singapurska putovnica, s kojima se bez vize može putovati u 159 država, pokazuje istraživanje organizacije Passport Index

Prema Passport Indexu, piše Večernji list, najveću slobodu putovanja u svijetu imaju Nijemci, koji sa svojom putovnicom, bez potrebe da vade vizu, mogu posjetiti čak 159 zemalja.

Vrijednost putovnica određuje se prema nizu parametara, ali najvažniji je upravo viza. Iako je hrvatska putovnica dogurala do 15. mjesta koje dijeli s Rumunjskom, Bugarskom i Argentinom, i dalje je među najslabijima u EU.

Hrvati, prema podacima Passport Indexa, bez vize mogu putovati u 143 države, a među onima za koje je viza ipak potrebna gotovo su sve afričke i bliskoistočne zemlje. Hrvatska je putovnica “jača” od putovnica svih balkanskih zemalja, no u odnosu na prošlu godinu pali smo za jedno mjesto.

Putovnica SAD-a do prije dvije godine bila je 'najjača', a sada nije ni među prvih deset.

Ta mjesta pripala su europskim zemljama, s izuzetkom Singapura i Južne Koreje, koja je na četvrtome mjestu. Treća je Švedska, a od petog do desetog mjesta redom se nalaze Danska, Finska, Italija, Francuska, Španjolska i Norveška.

Od hrvatske putovnice 'jača je' putovnica Slovenije, čiji državljani bez vize mogu u 149 država, dok su Srbija i BiH u donjem dijelu liste, baš kao i, primjerice, Rusija, od koje je osim Srbije jača i Ukrajina.

Na samom dnu već godinama je Afganistan čiji državljani bez vize mogu u samo 22 zemlje, a među pet najgorih su i Pakistan, Irak, Sirija i Somalija.  U društvu europskih zemalja trenutačno je najslabije Kosovo, čiji državljani bez vize mogu u samo 41 državu.