PRVO TROMJESEČJE

Njemačka i Poljska ubrzale rast BDP-a Europske unije

15.05.2014 u 13:08

Bionic
Reading

Bruto domaći proizvod Europske unije (EU) porastao je u prvom ovogodišnjem tromjesečju 1,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja ubrzanje rasta gospodarstva u odnosu na 1-postotni rast u prethodnom kvartalu, pokazuje danas objavljena prva procjena Eurostata

Istodobno je gospodarstvo eurozone poraslo po stopi od 0,9 posto, što je također ubrzanje rasta, s obzirom da je u zadnjem lanjskom tromjesečju ojačalo 0,5 posto na godišnjoj razini.

Najsnažnije europsko gospodarstvo, njemačko, u prvom je tromjesečju postiglo rast BDP-a od 2,5 posto na godišnjoj razini. Ključni poticaj rastu pristigao je od domaće potražnje, a pozitivan doprinos dale su i građevinske aktivnosti, zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima.

'Pozitivni impulsi došli su isključivo iz zemlje. Nasuprot tome, inozemna trgovina je negativno utjecala na gospodarski rast', naveo je jutros njemački statistički ured u odvojenom izvješću.

Nastavak solidne izvedbe Njemačke ponovno je istaknuo oštar kontrast s Francuskom, čiji je BDP uvećan za 0,8 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2013.

'Francuska zaostaje za ostatkom Europe. Struktura njezina rasta glavni je razlog za zabrinutost. Osobna potrošnja je pala 0,5 posto', kaže Dominique Barbet, ekonomist u francuskoj banci BNP Paribas, koji očekuje da će francusko gospodarstvo u cijeloj 2014. godini porasti za 0,8 posto.

Među EU zemljama, čiji su podaci o BDP-u raspoloživi, u njih 15 gospodarstvo je u prvom tromjesečju ostvarilo rast aktivnosti. Najveću stopu gospodarskog rasta na godišnjoj razini bilježi Rumunjska, za 3,8 posto, a potom Poljska, za 3,5 posto

Snažno je poraslo i mađarsko gospodarstvo, i to za 3,2 posto, što je najbrža stopa njegova rasta još od posljednjeg tromjesečja 2006. godine. Najveći pozitivni doprinos dali su mu industrijska proizvodnja i građevinarstvo.

U šest EU gospodarstava, međutim, aktivnosti su u prva tri ovogodišnja mjeseca pale, pri čemu najviše, 4,1 posto, na Cipru. Pad BDP-a nastavlja bilježiti i Grčka, i to za 1,1 posto.

Najveći hrvatski trgovinski partner, Italija, bilježi gospodarski pad u prvom tromjesečju od 0,5 posto, no pad se usporava, budući je u zadnjem lanjskom tromjesečju iznosio 0,9 posto, a u prethodnom kvartalu 1,9 posto.

Kako pokazuju sezonski usklađeni podaci Eurostata, gospodarske aktivnosti u EU u prva tri ovogodišnja mjeseca porasle su za 0,3, a u eurozoni za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Podaci za Hrvatsku nisu navedeni. Prvu procjenu hrvatskog BDP-a Državni zavod za statistiku objavit će krajem svibnja.

U usporedbi s ostalim najvećim svjetskim gospodarstvima, rast aktivnosti u EU i dalje je prigušen.

Jutros je objavljeno da je japansko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 5,9 posto na godišnjoj razini, što je najbrža stopa njegova rasta u dvije i pol godine. Američko je gospodarstvo, pak, u tom razdoblju poraslo 2,3 posto na godišnjoj razini.