'ELFU' SUDAR DIVOVA

Njemačka golom Gomeza slomila Portugal

09.06.2012 u 22:40

Bionic
Reading

U drugoj utakmici prvog kola skupine B na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini, Njemačka je nakon velike borbe u Areni Lviv svladala Portugal sa 1:0

Zadnji puta na Euru su ova dva nogometna diva igrala prije četiri godine, a Nijemci su u sjajnoj četvrtfinalnoj utakmici slavili 3:2. I sada je pobjednik bio isti iako smo gledali puno siromašniji nogomet. Bilo je to taktično nadmudrivanje, a 'elf' je na kraju pronašao način kako ugurati jednu loptu u mrežu za 1:0.

Prvo poluvrijeme bilo je dosad najlošije od svih odigranih na Euru. Taktika je 'ubila' znalce. Njemačka je držala loptu, ali bila je to jalova terenska inicijativa iz koje su se izrodili tek pokušaji Gomeza i Müllera. No oni nisu na velike muke stavili portugalskog vratara Ruija Patricija.

S druge strane, Portugalci su bili još bezopasniji, previše orijentirani na obranu. Izgledalo je da će na odmor Bentova družina otići bez ozbiljnijeg udarca, ali tada se u 45. minuti izrodila najbolja prilika u prvom dijelu.

Nakon kornera, lopta se odbila do Pepea koji je s desetak metara pogodio gredu, ali na njegovu žalost, lopta je pala na gol crtu i vratila se natrag u teren.

Uvodne minute drugog poluvremena obećavale su atraktivniji nogomet, ali to se ipak nije dogodilo. Više se razmišljalo o tome kako zatvoriti prilaze prema svojim vratima nego ugroziti suparničkog golmana, u čemu su prednjačili Portugalci.

Nepopularnih 0:0 na semaforu je bilo do 72. minute. Tada je Khedira s desne strane ubacio u kazneni prostor Portugalaca, najviši u skoku je bio Gomez koji je pogodio donji lijevi kut nemoćnog Ruija Patricija.

Tek tada se probudio i Portugal. Cristiano Ronaldo je u 82. zaprijetio snažnim udarcem, ali je Neuer na taj izazov bio spreman. Samo dvije minute kasnije, jedno Nanijevo ubacivanje odsjelo je na gredi, a u 88. minuti Varela je zapucao posljednju veliku priliku za izjednačenje kada mu je s nekoliko metara udarac obranio njemački vratar.

Nakon prvog kola u skupini B, po tri boda imaju Njemačka i Danska, dok su Portugal i Nizozemska bez bodova.

EURO, Skupina B, 1. kolo
Njemačka 1 0 Portugal
Strijelci
1:0 M. Gomez (72')
Sastavi
M. Neuer
H. Badstuber
M. Julian Hummels
P. Lahm
J. Boateng
B. Schweinsteiger
S. Khedira
L. Podolski
T. Müller (90' L. Bender)
M. Gomez (80' M. Klose)
M. Özil (87' T. Kroos)
R. Patrício
B. Alves
Pepe
F. Coentrăo
J. Pereira
M. Luis Pinto Veloso
J. Moutinho
R. Meireles (80' S. Varela)
C. Ronaldo
H. Postiga (70' N. Oliveira)
L. Nani
Žuti kartoni
H. Badstuber 43'
J. Boateng 69'
H. Postiga 13'
F. Coentrăo 60'