UKINUTI PRAVA

Njemačka desničarska stranka želi zatvaranje granica za azilante

08.09.2015 u 10:58

Bionic
Reading

Desničarska oporbena stranka Alternativa za Njemačku (AfD) priopćila je u ponedjeljak da bi Njemačka trebala zatvoriti svoje granice za tražitelje azila koji žele ući preko sigurnih trećih zemalja, kao i ponovno uspostaviti granične kontrole kako bi zaustavila rekordni priljev izbjeglica

Njemačka, najveće i najbogatije europsko gospodarstvo s relativno liberalnim zakonima o azilu i velikodušnim beneficijama, očekuje oko 800.000 tražitelja azila ove godine, što je otprilike jedan posto njezinog stanovništva i daleko najveći broj s kojim je suočena neka od članica EU-a zahvaćenih valom migranata i izbjeglica ove godine.

AfD, koja u ispitivanjima javnog mišljenja ima između 3 i 4,5 posto potpore, izdala je program u kojemu se navodi da "pravo traženja azila u Njemačkoj treba ukinuti".

Kako bi se "kaos oko azila stavio pod kontrolu", u prijedlogu AfD-a se kaže da bi tražitelji azila svoje zahtjeve morali podnositi u njemačkim veleposlanstvima u zemljama porijekla ili institucijama EU-a ili UN-a. Ako rat ili druge okolnosti to onemogućuju, onda bi morali ići u njemačko veleposlanstvo u susjednoj zemlji. Bilo kakav pokušaj traženja azila na njemačkim granicama treba biti odbijen i treba im uskratiti ulazak, kaže AfD.

Vlada njemačke kancelarka Angele Merkel pozdravila je migrante i dopušta Sirijcima da traže azil bez obzira gdje su ušli u EU, stavljajući van snage normalne postupke i ubrzavajući priljev migranata na zapad i sjever s rubova unije.