u zelenom

Njemačka cijelu Sloveniju stavila na listu sigurnih destinacija

28.06.2021 u 13:55

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 12 zaraza koronavirusom, a smrtnih slučajeva nije bilo, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada, dok mediji javljaju da je i Njemačka Sloveniju konačno stavila na "zelenu" listu sigurnih destinacija.

Među ukupno testiranima bilo je 1,9 posto pozitivnih, a broj hospitaliziranih se i dalje smanjuje pa je u bolnicama trenutno 74 covid pacijenata, 22 među njima na intenzivnim odjelima, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Prema novim podacima, sedmodnevni prosjek potvrđenih infekcija u jednom danu pao je na s 37 na 32 u odnosu na jučerašnje stanje, a broj preminulih od početka epidemije ostaje na 4419.

Dvije doze cjepiva dosad je dobilo skoro 645 tisuća ljudi, odnosno 30,7 posto ukupne populacije, kada je riječ o udjelu cijepljenih u odrasloj populaciji.

Najviša je procijepljenost među  ljudima starijim od 50 godina kod kojih je 61 posto dobilo najmanje prvu dozu, a objema dozama zaštićeno ih je  53 posto.

Kako javljaju slovenski mediji, zahvaljujući smanjenoj incidenciji i manjem broju novih slučajeva koronazaraze, Njemačka je skinula s "rizične" liste za putovanja još nekoliko slovenskih statističkih regija, pa je sada cijela zemlja u "zelenoj" zoni, što osobito raduje turističke djelatnike koji očekuju njemačke goste.

Prema njemačkim kriterijima cijela  Slovenija je bila na njihovoj listi rizičnih destinacija od 23. svibnja do  sredine lipnja, kad je dio države skinut s rizične liste.

Sada je cijela država konačno u "zelenom" jer je na državnoj razini 7-dnevna incidencija zaraženih na 100.000 ljudi pala na manje od 50, što znači da njemački turisti na povratku u domovinu iz Slovenije neće morati prolaziti nikakve posebne mjere ili testiranje.