oštar bivši predsjednik

Slovenija slavi Dan državnosti: Janša čestitao praznik, no Milan Kučan sasuo kritike na premijera

25.06.2021 u 11:57

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša pozvao je u petak svoje zemljake da budu ponosni na ono što su ostvarili u 30 godina od kako imaju svoju državu, a oglasili su se i drugi akteri, pa i nekadašnji predsjednik Milan Kučan

'Postigli smo jako mnogo, makar smo mnoge prilike mi propustili, no još uvijek smo isti narod koji je opet spreman biti jak, odlučan i hrabar kad je to potrebno', naveo je Janša u poslanici, čestitajući 25. lipnja, Dan državnosti, u spomen na dan kad je parlament prije 30 godina proglasio samostalnu i nezavisnu Sloveniju.

U odvajanju od nekadašnje države Slovence je, po riječima Janše, vodila želja da žive u svojoj slobodnoj i demokratskoj državi , u kojoj će se poštovati temeljne ljudske slobode, pravednost i poštenje te koja će biti gospodarski uspješna i "domovina za sve". Dodavši da su od onda neke prilike propuštene i neka načela koja su vodila pokret osamostaljenja zaboravljena, Janša se osvrnuo na trenutnu političku i društvenu situaciju i napretosti, pozvavši na dijalog i poštovanje načela na kojima je nastala samostalna Slovenija.

'Budemo li budućnost gradili na međusobnom poštovanju i prihvaćanju naše različitosti, dijalogu i načelima osamostaljenja, nemamo se čega bojati', naveo je Janša.

Prijepori o ulozi u stvaranju samostalne države

Janšu i njegovu desnu vladu liberalno-lijeva oporba optužuje za autokratski stil vladavine i pritisak na nezavisne državne ustanove i novinare, te za približavanje "iliberalnim" režimima u nekim državama Višegradske skupine. Napetosti i razmimoilaženja u političkim strukturama  i obično rastu u vrijeme praznika kojima se obilježava nezavisnost, kad se lideri političkih stranaka i politički akteri iz vremena stvaranja države "natječu" tko je za to zaslužniji, međusobno se ponekad optužujući za lijevi ili desni ekstremizam.

Janša je u vrijeme procesa osamostaljenja bio ministar obrane pa njegovi pristaše i stranka koju vodi smatraju da je njegova odlučnost u sukobu s tadašnjom JNA bila odlučujuća u pobjedi u "10-dnevnom ratu", za razliku od stranaka ljevice za koje tvrde da "intimno" nisu bili za samostalnost i stvaranje suverene države. "Prije 30 godina vladao je zanos ka svjetlijoj budućnosti, ali je komunizam samo zamijenio maske. Slovenija se osamostalila, ali ne i oslobodila", piše u uvodniku povodom 30. jubileja države tjednik "Demokracija" koji je osnovala Janšina Slovenska demokratska stranka.

Izjave povodom Dana državnosti dali su i mnogi drugi akteri, s različitim viđenjima ondašnjih vizija koje su vodile pokret osamostaljivanja i aktualnog političkog trenutka. Među njima je i bivši predsjednik MIlan Kučan kojega Janša i njegovi pristalice često vide kao onoga koji je prije 30 godina "kočio" proces osamostaljenja, pripisujući mu i politički utjecaj na novu generaciju političara s ljevice.

Kučanove kritike Pahoru i Janši

Kučan je u razgovoru za ljubljansko "Delo" i tiskovnu agenciju STA iznio niz kritika na račun Janšine vlade i branio tezu da je osamostaljenje bilo zajednički nacionalni poduhvat svih snaga, desnih i lijevih. Rekao je da je shvatio da se je bivša Jugoslavija raspala na zadnjem kongresu saveza jugoslavenskih komunista, kojega je, forsirajući svoja stajališta bilo nametnulo tadašnje srbijansko vodstvo pod Miloševićem, a koji je slovenska delegacija napustila.

Kritizirajući sadašnju vladu, ali i mekano stajalište koje prema njoj zauzima predsjednik Borut Pahor, Kučan je u jednom istupu pred praznik kazao da je Janšinoj vladi političku pozornicu uspjelo pretvoriti u gladijatorsku arenu. Kritizirao je i Pahora da na to ostaje nijem, odnosno da "nema nijedne kritičke riječi na ono što radi vlada", premda je izabran na izborima kao predstavnik naroda pa bi svoja stajališta morao u takvim prilikama reći javno.

'Aktualna vlada izazvala je veliku društvenu rascijepljenost,  polarizaciju javnosti, s kojom dočekujemo 30. jubilej države', ustvrdio je Kučan.

U razgovoru za ljubljansko "Delo", Kučan je rekao da je pravac razvoja Slovenije, kojim zemlju nakon 30 godina od njenog nastanka sada vodi Janša, "retrogradan".

'Sadašnja slovenska vlada ne uživa povjerenje javnosti i nje trudi se da ga stekne, s obzirom na način kako s javnošću komunicira', rekao je Kučan.

Imamo situaciju kad  neki ljudi  prilike pokušavaju razumjeti logikom stranačke stege i vjere, misleći da šef stranke ili njeno vodstvo koje je podredilo vladu djeluju u interesu zajednice, dok je na drugoj strani sve više ljudi koji tome ne vjeruju, kazao je Kučan  govoreći o nezadovoljstvu u dijelu društva mjerama koje je vlada propisala za ovladavanje pandemije Covida-19.