PORTRET NOVOG DRŽAVNOG INSPEKTORA

Njegov ga prethodnik ne bi uzeo ni za šofera, ali ovu fotelju vratili su zbog njega: Tko je Andrija Mikulić

29.03.2019 u 16:55

Bionic
Reading

Andrija Mikulić od 1. travnja preuzet će ponovno oformljeni Državni inspektorat. Šef zagrebačkog HDZ-a, zastupnik u Saboru, predsjednik Skupštine Grada Zagreba, tek su neke od pozicija na kojima je bio, ali nijedna neće biti tako moćna kao ova na koju dolazi. Ispod sebe imat će 17 inspekcija

'Poznajem Andriju Mikulića, počeo je kod mene kao pripravnik i on definitivno nije dorastao toj funkciji. Meni ne bi bio ni šofer', kazao je prošlog tjedna za tjednik Express Branko Jordanić, bivši i najdugovječniji glavni državni inspektor, kada je postalo jasno ono o čemu se mjesecima spekuliralo – da će HDZ na čelo Državnog inspektorata, koji je ukinuo SDP, umjesto nestranačke i koliko-toliko neovisne osobe postaviti stranačku osobu.

Jordanić je tada dodao da je katastrofalna činjenica to da će Inspektorat biti politiziran i da će to voditi teledirigiranim kontrolama kojima će biti cilj pokoriti neposlušne. Na Jordanićeve riječi Mikulić, koji preuzima Inspektorat 1. travnja, samo je poručio da mu 'želi da brzo ozdravi i da Inspektorat neće služiti za represiju, već prvenstveno za prevenciju i edukaciju'. Tko je zapravo Andrija Mikulić, još uvijek aktualni predsjednik Skupštine Grada Zagreba i šef zagrebačkog ogranka HDZ-a?

Za manje od dva mjeseca rođeni Zagrepčanin te diplomirani inženjer rudarstva i doktor znanosti napunit će pedeset godina. Otac je dviju punoljetnih kćeri, od kojih je prva na svijet došla prije negoli je diplomirao na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Iz Trnja, u kojem je odrastao, preselio se istočnije, u Dubravu, prema vlastitom priznanju, zbog supruge Renate.

Poslije završetka fakulteta ostaje na njemu raditi kao asistent sve do 1998. godine, nakon čega kratko prelazi u Gradski zavod za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša.

Premda bi se iz njegove službene biografije, koja se može pronaći na stranicama Grada Zagreba, dalo zaključiti da mu je čitava poslovna karijera vezana za različite javne dužnosti, rad za državu ili grad, to nije baš tako.

Poslovi s kumovima

Iz biografije je izostavio da je s još troje ljudi, između ostalih s Ozanom Krasić, suprugom njegova kuma Dragana Krasića i načelnikom Sektora za rudarstvo u Upravi za energetiku i rudarstvo, koje je pod Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta (MINGO), 1998. bio direktor u tvrtki Adriakamen za vađenje kamena, izradu projekata, elaborata iz područja rudarstva, geologije, građevinarstva…

Tvrtka je zatražila koncesiju za eksploataciju kamena od MINGO-a u kamenolomu nedaleko od Trogira i dobila ju je polovicom 2003. godine.

  • +22
Sva lica Andrije Mikulića Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Te godine Krasić i Mikulić prodaju svoje udjele u tvrtki, a godinu i nešto kasnije Mikulić postaje pomoćnik glavnog državnog inspektora Državnog inspektorata u Službi nadzora u području elektroenergetike, rudarstva i posuda pod tlakom i u Službi nadzora u području prometa robe i usluga.

Iako mu se spočitavalo to da je bio u sukobu interesa kada je s nove pozicije tvrtki Rudist u vlasništvu Ozane Krasić odobrio projekt za Dalmacijacement, on je na sve ustvrdio kako je riječ o zlim jezicima.

'Od 1998. do ožujka 2003. u jednom trgovačkom društvu bio sam jedan od četiri suvlasnika. Tada sam svoj udio prodao, odnosno dvoje nas je iz toga izašlo. Bio sam u državnim institucijama koje su se bavile time, ali nitko me nije optužio da sam nešto kriv. To su očito zli jezici. Ali nikada ne treba bježati od svoje povijesti, ja sam na tih pet godina ponosan. Odgovorno tvrdim da nikada nisam bio u sukobu interesa, što su utvrdila i sva tijela u državi (…).'

Što se tiče odobrenja projekata, unutar Ministarstva gospodarstva postoji stručno povjerenstvo koje ocjenjuje pojedine rudarske projekte. Da biste bili član Povjerenstva, morate imati reference i obično je tamo pet ili sedam članova. Nikada niste sami, niti imate ovlasti da nešto sami potpisujete. Inače, Krasić je diplomirani inženjer geologije, logično je da radi takve elaborate, a ne da ima pekaru', kazao je 2016. Mikulić.

Priču o njegovu radu u Inspektoratu i koncesijama u Saboru nedavno je, kada je postalo jasno da će preuzeti Inspektorat, ponovno otvorio Branimir Bunjac iz Živog zida, pozivajući se na stare novinske članke i nalaze Državne revizije.

Paralelno sa završetkom fakulteta kreću značajniji politički angažmani, pa će u vrijeme 1990-ih, kada HDZ upravlja Zagrebom, svoje mjesto naći s nepunih 28 godina u Nadzornom odboru ZET-a.

Uz posao u Inspektoratu, Mikulić će biti zamjenik predsjednika Nadzornog odbora hotela Palace i HŽ Carga, a potom i predsjednik NO-a potonjeg.

U prosincu 2012. godine pomeo je protukandidata Ivana Kujundžića na izborima za šefa zagrebačkog ogranka stranke, a zatim je 2013. izabran u Skupštinu Grada Zagreba.

Skroman broj preferencijalnih glasova

Netom prije nego li će ponovno postati šef HDZ-a u metropoli (2016.) Mikulić će prvi put svoje mjesto naći i u Saboru. Kao treći na listi izabran je u II. izbornoj jedinici, dobivši svega 1745 preferencijalnih glasova.

Ni godinu kasnije, nakon što se brzinski raspala vlada HDZ-a i Mosta, građani u njemu nisu vidjeli prevelik potencijal. Kao drugi na listi skupio je 1163 preferencijalna glasa, ali valja reći i da je u toj izbornoj jedinici u manje od godine dana izašlo i 35 tisuća ljudi manje na biračka mjesta.

Nekako u to vrijeme pojavili su se medijski napisi da je u biografiji zaboravio navesti da se u bivšoj državi izjašnjavao kao Jugoslaven te da je bio član omladine KPJ-a.

Međutim, on je sve to gostujući jednom prigodom u 'Pressingu' N1 televizije demantirao, kazavši i kako je protiv medija koji je to objavio podnio tri tužbe. 'Nikada se nisam izjašnjavao kao Jugoslaven, ja sam Hrvat i uvijek sam bio Hrvat', rekao je tada Mikulić.

Iako se dugo spekuliralo da će on biti protukandidat Milanu Bandiću na lokalnim izborima 2017., u utrku je ubačen Drago Prgomet. No da je bio i Mikulić, teško da bi bolje prošao pored Bandića.

Ali u cijeloj priči Mikulić je profitirao kad je postalo jasno da Bandić neće moći sam oformiti većinu. Ruka je pružena HDZ-u i Neovisnima za Hrvatsku, a jedna od posljedica koalicije je ta da je Mikulić zasjeo na čelo Skupštine Grada.

Prema podacima iz imovinske kartice, osim plaće za predsjednika Skupštine od 216 tisuća kuna godišnje, Mikulić prima 26 tisuća kuna godišnje od imovine i imovinskih prava, ali i 17.850 kuna, koje nisu primici i na koje se plaća porez na dohodak.

Supruga Renata do studenog 2016. bila je zaposlena u Croatia osiguranju na plaći od 130 tisuća kuna godišnje, a onda je koji mjesec kasnije prešla na mjesto direktorice u HŽ pružnim građevinama, u kojima godišnje zarađuje 157 tisuća kuna. Riječ je o tvrtki na čelu koje je HDZ-ov Pero Semeren.

Osim dviju kuća u Dubravi od 180 m2 i 85 m2, kojima su suvlasnici, Mikulići posjeduju kuću od 180 m2 u Malinskoj na Krku.

U garaži su parkirani Mercedes Benz Glc kupe vrijedan 375 tisuća kuna, za koji je dignut kredit, te motocikl Piaggio Beverly, a na vezu imaju i deset godina star gliser Cruiser Yacht 3075, vrijedan 75 tisuća kuna. Banka im čuva 30 tisuća eura i deset tisuća kuna.

Srušio Tita, ostavio Lolu Ribara

Iz Sabora se pamti njegov sukob s Mirom Buljem (MOST) kada je pozvao DORH i Uskok da istraže Buljev invaliditet i prodaju stana koji je kupio po povlaštenim uvjetima. Bulj mu je tada uzvratio da je s njegovim invaliditetom sve u redu.

Kao predsjednik Skupštine i zastupnik u njoj, pamti se da se zalagao za micanje imena Trga maršala Tita, kojeg je i poslao u povijest.

'Ovim je Trg maršala Tita otišao u povijest, a nadam se da će tamo i ostati', kazao je Mikulić nakon što je na Skupštini izglasano da maršal ostane bez trga.

No kad je na red došla inicijativa za uklanjanje biste Ive Lole Ribara, koju su pokrenuli Neovisni za Hrvatsku, klub zastupnika HDZ-a, na čelu s Mikulićem, bio je suzdržan. To je spriječilo uklanjanje spomenika.

'Držimo da se ovdje trebamo baviti komunalnom problematikom i komunalnim problemima. Dakle, vrlo otvoreno, moramo se baviti pitanjima otpada u Zagrebu, azbestnim krovovima, prozorima na vrtićima, boljim prometnicama, a ne baviti se ideološkim temama', kazao je uoči glasanja Mikulić.

Na novinarsku opasku da je HDZ u devedesetim godinama bio uklonio bistu, Mikulić je rekao da današnji zastupnici nisu oni koji su tada bili u Skupštini.

U skladu sa zakonom, mandat u Hrvatskom saboru i mandat predsjednika zagrebačke Gradske skupštine stavlja u mirovanje, ali kako je rekao, ostaje na čelu zagrebačkog HDZ-a.