šuška se već dugo

Sada je i službeno: Andrija Mikulić nagrađen je novom funkcijom, bit će šef Državnog inspektorata

Bionic
Reading

Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a i Skupštine grada Zagreba, sjeda u novu fotelju. Postaje šef Državnog inspektorata, institucije koja se ponovno osniva nakon što ju je vlada Zorana Milanovića raspustila prije više od četiri godine

Nakon raspuštanja Državnog inspektorata inspekcijski se nadzor podijelio na 17 inspekcija u osam ministarstava. Mikulić se kao najizgledniji kandidat za mjesto glavnog državnog inspektora spominjao još u travnju prošle godine.

To je imenovanje potvrdila Vlada na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak. Mikulić će imati plaću od 23 tisuće kuna bruto.

Da je odluka definitivno pala na Mikulića, potvrdio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

'Da, danas je hrvatskoj javnosti obznanjeno da će glavni državni inspektor biti gospodin Mikulić', kazao je.

Na pitanje je li njegovo imenovanje uplitanje politike u nešto što bi trebalo biti neovisno državno tijelo, Horvat je odgovorio: 'Smatram da nije nužna depolitizacija jer će državni inspektor imati status državnog dužnosnika.'

Potvrdio je da će Državni inspektorat od ponedjeljka stolovati u nekadašnjoj Ininoj zgradi u Šubićevoj 29.

  • +8
Sjednica Vlade o Uljaniku Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sam Mikulić, koji je do sada bio predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, javnosti se predstavio u poslijepodnevnim satima.

'Dat ću sve od sebe kao i u dosadašnjoj dugogodišnjoj stručnoj karijeri da što kvalitetnije obnašam ovu odgovornu dužnost i vodim Državni inspektorat čijom je obnovom ispunjena jedna od najvažnijih točaka programa rada ove Vlade. Povratak inspektorata s pravom možemo promatrati kao reformski zahvat kojim se ispravlaju, blago rečeno, naslijeđene nelogičnosti u državnoj upravi te će se u ovom segmentu ona podići na višu razinu funkcionalnosti, efektivnosti i efikasnosti', kazao je Mikulić novinarima u Banskim dvorima.

Kazao je da će njegov rad biti maksimalno transparentan i otvoren za sve prijedloge.

S obzirom na imenovanje za glavnog državnog inspektora mandate u skupštini i u Saboru stavit će u mirovanje. Tko će ga naslijediti na tim pozicijama, dodao je, odlučit će stranka.

Kazao je da ipak ostaje na čelu zagrebačkog HDZ-a. 'U Državnom inspktoratu sam obnašao odgovorne funkcije daleko ranije nego što sam postao dužnosnik HDZ-a. Svoju struku, svoje zvanje i ono na čemu sam diplomirao nisam nikada zanemarivao i dodatno sam se educirao i postao doktor tehničkih znanosti', rekao je Mikulić.

Upitan o spekulacijama da se Državni inspktorat njegovim imenovanjem vraća pod kontrolu politike, Mikulić kaže: 'Neće bit pod okriljem politike. Zar želite reći da ljudi koji su cijeli život ulagali u sebe, da su manje stručni jer su pripadnici neke stranke? Ovo je sustav koji je vrlo profesionalan, koji u sebi ima 17 inspekcija. To će biti kvalitetan sustav, a molim da nas pustite 100 dana pa ćete vidjeti kako sustav funkcionira i koji su rezultati'.