di si, lipa?

Nižu se reakcije na poruke Ivana Turudića i Josipe Rimac

04.02.2024 u 11:11

Bionic
Reading

Nižu se reakcija na WhatsApp poruke koje su godinama razmjenjivali Josipa Pleslić (bivša Rimac) i Ivan Turudić, sadašnji sudac Visokog kaznenog suda i Vladin kandidat za novog glavnog državnog odvjetnika.

Naime, Jutarnji list je danas objavio detalje iz stotinjak whatsapp poruka suca Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac, optužene za korupciju, koji su se od 2016. do 2020. intenzivno dopisivali. Odnos Turudića i Rimac u stvarnosti je dramatično drugačiji nego što ga je Turudić dosad predstavljao u javnosti što značajno utječe na njegove kompetencije za mjesto glavnog državnog odvjetnika.

Iz Vlade još ne komentiraju sadržaj poruka koji teško kompromitira suca Ivana Turudića, kojeg premijer Andrej Plenković žarko želi vidjeti na mjestu novog glavnog državnog odvjetnika. No, poruke su zato komentirali brojni drugi

'Mi bismo jedini mogli imati glavnog tužitelja, to jest šefa tijela progona kojoj bi javnost tepala "o, radosti". E, da smo to imali kad smo se trgali zatvoriti poglavlje 23.!', napisala je na X-u bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor.

Josipa Rimac i Ivan Turudić Izvor: tportal.hr / Autor: Čitateljica tportala

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je kako Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, "ne da ne smije biti glavni državni odvjetnik već ne bi smio biti niti sudac" te je pozvao predsjednika Vrhovnog suda i ministra pravosuđa da pokrenu stegovni postupak i zatraže Turudićevo razrješenje.

"Osoba koja se na ovaj način dopisuje s jednom osumnjičenicom umočenom u niz afera, koja se u noćnim satima sastaje s ljudima koji su netom pušteni iz zatvora, ne da ne smije biti na čelu državnog odvjetništva, nego ne smije biti pravosudni dužnosnik", rekao je Grbin u nedjelju u Opatiji.

Grbin je kazao kako predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić i ministar pravosuđa Ivan Malenica imaju ovlasti pokrenuti stegovni postupak protiv Turudića i zatražiti njegovo razrješenje. "Očekujem da to već sutra naprave. On ne smije biti u pravosuđu i ne smije zagađivati onaj minimum povjerenja koje je u te institucije u Hrvatskoj ostalo", poručio je čelnik SDP-a.

Da je Lex AP na snazi, kaže Grbin, on bi danas progonio one koji su se drznuli objaviti poruke. "A ja mislim da su za 'radost' i 'ljepotu' naši mediji i građani trebali saznati", ustvrdio je referirajući se na međusobno oslovljavanje Trudića i Rimac u porukama s 'di si radosti' i 'di si lipa'.

Poručio je i da će, ako vladajući uspiju skupiti glasove 'svojih satelita, podanika i žetončića da se Turudića izabere za glavnog državnog odvjetnika', nakon izbora "pokrenuti postupak za njegov opoziv".

Zastupnica Možemo! Sandra Benčić poručila je na X-u kako je Plenkovićev kandidat za glavnog državnog odvjetnika lagao na saslušanju u Saboru kada je tvrdio da se s Josipom Rimac vidio "jednom na pet minuta".

Benčić je prepisku komentirala i na svom Facebooku, napisavši da Turudić nakon ovoga ne može biti glavni državni odvjetnik, a ni sudac, te da Plenković ne smije biti premijer.

Nabrojala je Turudićeve laži:

- Što vidimo iz prepiske suca Turudića i Josipe Rimac:

A) lagao je na saslušanju da se s njom sastao samo jednom

B) lagao je da ne zna za koji predmet je tražila požurivanje

C) lagao je kad sam ga pitala jel to bilo u predmetu Bašić, za vlasnika Krš Pađene

D) odavao joj je informacije o imenima tužitelja i suca kod kojeg je predmet

Turudić nakon ovog svega ne može biti glavni državni odvjetnik, a ni sudac. Plenković koji ga je predložio ne smije biti premijer.

Oni su svi u punom smislu riječi bagra, napisala je Benčić.

Mostov zastupnik Nikola Grmoja izjavio je u nedjelju kako objavljene poruke suca Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac pokazuju da su nam institucije okupirane i korumpirane, te je pozvao predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost da žurno sazove sjednicu o radu SOA-e.

Sve ovo što se događa potvrđuje da su naše institucije okupirane i korumpirane. Zanimljivo je da sada izlaze poruke i dokazi o druženju Turudića s Mamićem i Josipom Rimac, a da je taj isti Turudić prolazio sigurnosne provjere, rekao je Grmoja.

  • +3
Ivan Turudić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Još je zanimljivije, kaže Grmoja, da odvjetnici Josipe Rimac tvrde da poruke koje su objavljene u javnosti nisu iz spisa. "Sve ovo što se događa nama u Mostu daje još veći motiv da nakon promjene vlasti uzdrmamo temelje okupiranog i korumpiranog DORH, ali i okupirane SOA-e koja je u službi kriminala i tajkuna poput Vujnovca", poručio je 'mostovac.

Opetovao je poziv predsjedniku Odbora za nacionalnu sigurnost da žurno sazove sjednicu o radu SOA-e "koju već dulje vrijeme odbija sazvati iako postoje ozbiljne indicije da vodstvo SOA-e ne sudjeluje u borbi protiv organiziranog kriminala nego je službi tajkuna Vujnovca i njegove okupacije hrvatskog gospodarstva". Oglasio se i Ivica Puljak.

'HDZ i Andrej Plenković imaju ozbiljnu namjeru izabrati gospodina Turudića za glavnog državnog odvjetnika, iako je dokazano povezan s krim miljeom. Svi su se digli na noge da taj izbor treba spriječiti i to je točno, ali ima nešto još važnije. Treba spriječiti izbor Plenkovića na sljedećim izborima“, istaknuo je na konferenciji za medije predsjednik stranke Centar Ivica Puljak, pojašnjavajući stav stranke o odnosu sadašnje HDZ-ove države i kriminala kroz dva primjera, a to su izbor glavnog državnog odvjetnika i napadi iz krim miljea na dužnosnike u Splitu.

'Gospodin Turudić je povezan s Mamićem, a dokaze za to je predočio ni više ni manje nego predsjednik Republike. A što rade Plenković i HDZ? Sve to izruguju i omalovažavaju i tako dalje ohrabruju razna kriminalne skupine i šalju im poruku da su u ovakvoj HDZ-ovoj državi zaštićeni. Ako se vi, kao obični građani, sukobite s kriminalcima povezanima s HDZ-om, ostat ćete nezaštićeni. A ne mora biti tako', naveo je Puljak u priopćenju. Slučaj je komentirao i Siniša Hajdaš Dončić.

' Prvo su mi izgledale kao da su na nekom jeftinom erotskom sajtu. Kad pogledate širu sliku, vidite da je to neprimjereno ponašanje suca i osobe koja je bila okrivljena za ozbiljna kaznena djela u Hrvatskoj', poručio je Siniša Hajdaš Dončić u nedjelju.

Smatra kako premijer Andrej Plenković sada ima dvije opcije što se tiče Turudićeve kandidature za glavnog državnog odvjetnika.

'On neće sigurno odustati. Dvije su opcije: Da Turudić odustane sam ili da Plenković inzistira i dalje na tome. Ali mislim da onda Plenković, prije svega, ne razumije da je došlo do globalnog zatopljenja i u principu snijeg više ne može sakriti određene tragove – kriminalnih aktivnosti. Jer ako on i dalje inzistira na Turudiću onda on želi imati osobu koja je potkupljiva, koju može ucjenjivati, da mu rješava za dečke neke probleme', dodao je.