najveća poslijeratna kriza

Nižu se međuetnički incidenti i provokacije u BiH, stanje sve napetije

10.01.2022 u 12:42

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini proteklog je tjedna, uoči obilježavanja 9. siječnja kao dana Republike Srpske, zabilježen cijeli niz etnički motiviranih izgreda koji su potaknuli dodatne napetosti u toj zemlji, suočenoj s najvećom poratnom političkom krizom.

Obilježavanje 9. siječnja kao dana RS vlasti tog entiteta u ponedjeljak su prenijele i u distrikt Brčko, koji je odvojena administrativna jedinica, gdje je planirana proslava i govor čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, nakon što su tijekom vikenda Srbi koji tamo žive organizirali bakljadu uzvikujući nacionalističke slogane. Počinitelji za kojim policija traga uništili su i mural posvećen žrtvama genocida u Srebrenici.

U Bijeljini je pak policija privela dvojicu muškaraca koji su na pravoslavni Božić pucala ispred lokalne džamije, što je izazvalo strah kod Bošnjaka koji tamo žive i koji su to doživjeli kao provokaciju i prijetnju. Slični izgredi zabilježeni su i u Foči, u istočnoj Bosni, gdje su 9. siječnja organizirali masovno okupljanje na kojemu su slavili osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

"Znamo što vas satire, priznat ćeš nas Bakire", bio je veliki natpis na transparentu kojega su nosili okupljeni u gradu iz kojega su srpske postrojbe prognale gotovo sve Bošnjake.

Takve su provokacije zabilježe i u Prijedoru, gdje su slaveći dan RS okupljeni skandirali Mladiću. S područja Prijedora tijekom rata prognano je više od 50 tisuća stanovnika nesrpske nacionalnosti, a ubijeno je više od pet tisuća Hrvata i Bošnjaka.

U sarajevskom predgrađu Ilidža u noći između nedjelje i ponedjeljka uhićena su tri mlađa muškarca srpske nacionalnosti koji su u jednom ugostiteljskom objektu provocirali goste pjevajući nacionalističke pjesme. Iz MUP-a Sarajevske županije priopćeno je kako ih se tereti da su počinili kazneno djelo izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Dvojicu Bošnjaka privela je pak proteklog vikenda policije u Istočnom Sarajevu nakon što ih je identificirala kao osobe koje su razbile spomen ploču, koja je u naselju Vraca, na samoj crti entitetskog razvajanja, postavljena kako bi slavila Mladića.

Na ploči je stajao napis koji je podsjećao kako je Mladić na tom mjestu 1992. organizirao paravojne postrojbe bosanskih Srba.

Muškarci koji su teškim čekićem razbili ploču sami su se prijavili policiji, a jedan od njih, Elvis Gurda, kazao je kako je to učinio jer smatra nedopustivim odavanje bilo kakve počasti ratnim zločincima. Dodati motiv, kako je je istaknuo za sarajevski portal politicki.ba, bio mu je poticaj za "buđenje političara ali i omladine", za koje smatra da su uspavani te ne shvaćaju koliko je stanje postalo opasno.

Organizacija "Zelene beretke", koja okuplja nekadašnje bošnjačke dragovoljce s početka rata u BiH, na društvenim je mrežama u nedjelju objavila kako je zbog stanja u zemlji odlučila otvoriti prostor za prijem novih članova.

"S obzirom na to da svaki dan gledamo potpuno iste scene kao one iz '91. i '92. godine, uskoro ćemo proširiti svoje članstvo i krenuti u prijem novih članova. Bit ćete informirani što, kako i gdje se učlaniti. Ovo je prvi put poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu da 'beretke' kreću s prijemom novih članova", stoji u objavi.

Vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci paradom obilježili 9. siječnja koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prigodom poručio kako je Republika Srpska država.

U mimohodu središtem Banje Luke bilo je uključeno nešto manje od tri tisuće sudionika, uključujući nekoliko stotina pripadnika temeljne i posebne policije, uz konjanike i prelete helikoptera.