Geert Wilders

Nizozemski protuislamist objavio: Bit ću premijer!

25.11.2023 u 22:06

Bionic
Reading

Nizozemski protuislamski političar Geert Wilders obećao je u subotu da će na kraju biti premijer Nizozemske, nakon izbora na kojima je njegova stranka osvojila najviše mjesta u parlamentu

U dugoj objavi na X-u, nekadašnjem Twitteru, u kojoj je izrazio frustraciju zbog očite nespremnosti drugih stranaka da surađuju s njegovom Slobodarskom strankom (PVV), Wilders je rekao da će "nastaviti ublažavati" svoje pozicije ako bude potrebno za dobivanje vlasti.

"Danas, sutra ili prekosutra PVV će biti dio vlade, a ja ću biti premijer ove prekrasne zemlje", napisao je Wilders.

Iako je Wildersov PVV završio znatno ispred svojih suparnika na izborima 22. studenoga, predviđa se da će njegova stranka zauzeti samo 25 posto mjesta u nizozemskom parlamentu.

To znači da će morati surađivati s najmanje dvije umjerenije stranke kako bi sastavio vladu.

U petak je konzervativna stranka VVD privremenog premijera Marka Ruttea, koja dijeli mnoge stavove Wildersa o imigraciji, rekla da neće sudjelovati u vladi s njim.

Međutim, novi čelnik VVD-a Dilan Yesilgoz nije isključio mogućnost da Wildersovoj vladi ponudi vanjsku potporu.

Pieter Omtzigt, koji vodi centrističku reformsku stranku NSC i koji se također smatra vjerojatnim partnerom u Wildersovoj vladi, rekao je da će suradnja biti teška zbog ekstremnih stavova koje je Wilders iznio, a koji izgleda krše nizozemsku ustavnu zaštitu slobode vjere.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Nizozemski koalicijski pregovori obično traju mjesecima, a stajališta o spremnosti stranaka na međusobnu suradnju mogu se promijeniti kako vrijeme prolazi.

Ako Wilders ne uspije sastaviti vladu, teoretski su moguće više centrističke kombinacije koje isključuju PVV, dok bi novi izbori bili krajnja opcija.