MARIHUANA SAMO ZA DOMAĆE

Nizozemska zabranila 'narko turizam'

02.01.2013 u 11:05

Bionic
Reading

U Nizozemskoj je 1. siječnja stupio na snagu zakon koji onemogućava prodaju marihuane u tzv. coffee-shopovima strancima

Zakon koji je nizozemska vlada usvojila 2009. zabranjuje stranim turistima korištenje usluge coffee-shopova, koji imaju dozvolu za slobodnu prodaju kanabisa i lakih narkotika proizvedenih od njega, legaliziranih u Nizozemskoj od 1976. godine.

U svibnju je taj zakon stupio na snagu u tri juže regije zemlje, a poslije dugih debata, zabrana je proširena na ostatak zemlje.

Pretpostavljalo se da će do početka 2013. slične mjere poštivati svi coffee-shopovi, međutim, nedavno je vlada ublažila svoju poziciju priopćenjem da konačnu odluku o provođenju zabrane za strance donose organi vlasti lokalne samouprave.

BBC navodi da će nekoliko gradova - uključujući Amsterdam, pokušati odgoditi punu primjenu zakona, jer se ne žele odreći prihoda od turista.

Međutim, vlasti Amsterdama namjeravaju uvesti mjere ograničenja dostupnosti marihuane mladima, zatvaranjem coffee-shopova blizu škola i kažnjavanjem učenika koji budu zatečeni da puše marihuanu.

U studenome su amsterdamske vlasti priopćile da neće zabranjivati stranim turistima upotrebu coffee-shopova, a gradonačelnik Eberhard van der Laan se i ranije izjašnjavao protiv ove novine, tvrdeći da će se to negativno odraziti na prihode od turizma.

Pristalice zabrane smatraju da tzv. narko turisti povećavaju razinu kriminala u mirnim nizozemskim gradovima, dok protivnici, pak, smatraju da će primjena zakona uništiti turizam i da će se marihuana prodavati turistima nelegalno.

U Nizozemskoj postoji oko 700 specijaliziranih objekata u kojima se legalno trguje marihuanom, od čega ih je samo u Amsterdamu više od dvjesto.