klupko odgovornosti

Niz sistemskih grešaka u slučaju paške tragedije zaprepašćuje: Tko je zaista zakazao?

05.03.2019 u 13:16

Bionic
Reading

Dok se iz Zadra čeka vijest o mogućoj smjeni ravnateljice Centra za socijalnu skrb Vesne Burčul, koju je resorna ministrica Nada Murganić odmah nakon paške tragedije prokazala kao 'dežurnog Pedra', sve su glasnije optužbe protiv cijelog sustava, tj. države. Centar za socijalnu skrb samo je jedan od kotačića u kompleksnom sustavu koji kreće od teta u vrtiću i školskih pedagoga, a završava na višim ili nižim sudovima, na kojima se donosi konačna odluka o oduzimanju djece

Sustav je taj na koji prstom upiru socijalni radnici koji su podržali Vesnu Burčul. Centri za socijalnu skrb su, kažu, potkapacitirani, rade u lošim uvjetima te nemaju dovoljno ni ljudi ni materijalnih sredstava, poput automobila, da pokriju svoje područje.

Od teta u vrtiću i pedagoga do sudova

Upravo taj sustav sastoji se od niza kotačića, teta u vrtiću, pedijatara, školskih nastavnika i pedagoga, pa i susjeda problematične obitelji koji bi trebali biti prva instanca što primjećuje da u pojedinoj obitelji stvari ne funkcioniraju te da su djeca na bilo koji način oštećena.

Potom su tu volonteri centara za socijalnu skrb koji ih iz prve ruke izvješćuju o situaciji u obitelji, potom samog centra te sudova i policije, ako je riječ o nasilju i zanemarivanju.

A obitelj s Paga, u kojoj se dogodio ovaj nezapamćen slučaj, godinama je pod nekim oblikom nadzora - koliko je poznato, od 2012.

Godine 2013., prema dostupnim informacijama, Općinski sud u Pagu pokrenuo je postupak oduzimanja sve djece, tada 13-godišnje djevojčice iz majčine prethodne veze i dvije najstarije djevojčice iz braka s J.R., jer dvoje mlađe djece tada nije bilo rođeno.

Postupak je inicirao profesor iz Zadra koji je očito obavljao nadzor obitelji i već je tada zaključio kako bi djecu trebalo odvojiti od majke i oca, tj. očuha.

  • +2
Liječnici o stanju djece bačene s balkona kuće na Pagu Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

On je rezultate nadzora dao Centru za socijalnu skrb u Zadru, koji je temeljem toga predložio oduzimanje djece, zbog čega je Općinski sud u Zadru u jesen 2013. pokrenuo postupak.

Iako se ne znaju svi detalji te su informacije koje su dospjele u medije neslužbene, sud u Pagu je u dva navrata pokušao provesti oduzimanje djece, no odvjetnici koje su angažirali roditelji obustavljali su postupke.

Na tom je tragu i službena informacija glasnogovornika Općinskog suda u Zadru Denisa Klarendića, a on je kazao kako je 2014. Centar za socijalnu skrb povukao odluku o oduzimanju djece. Zašto? To i dalje nije poznato.

Obitelj je napustila jedino najstarija kći te je završila u domu za nezbrinutu djecu, najprije u Splitu, potom u Rijeci, i zbog koje su majka i očuh 2017. pravomoćno osuđeni na kaznu zatvora od jedne godine s rokom kušnje u trajanju od tri godine zbog kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava.

  • +5
Ministrica Murganić u zadarskoj bolnici obišla djecu koju je otac bacio s balkona Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

No mlađa djeca se tijekom tih godina više ne spominju, iako je niz stručnjaka nakon paške tragedije istaknuo kako je iz iskustva poznato to ako je jedno dijete zanemareno i zlostavljano, bit će i ostala.

Unatoč tome, nitko iz Centra za socijalnu skrb godinu dana nije posjetio obitelj, ako je vjerovati riječima čovjeka u čijoj je kući ona živjela. I taj posjet trajao je pola sata.

No zanimljivo je kako je obitelj pod nadzor Centra opet došla 2018., kada je jedna od djevojčica krenula u školu. Navodno je imala razvojnih poteškoća, nije dobro govorila i došla je s pelenama u školu.

Kao i u slučaju najstarije kćeri, koja je iz obitelji otišla tek u tinejdžerskim godinama, na probleme prva ukazuje - škola.

Dakle, u pojedinim se segmentima pravovaljano reagiralo, no slučaj je uvijek negdje zapinjao.

Gdje? U zadarskom Centru za socijalnu skrb?

Odgovor na to pitanje treba dati inspekcijski nadzor te vijeće koje je oformljeno kako bi odlučilo o sudbini još uvijek aktualne ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb.