ČAČIĆ UDARA NA HDZ:

'Nitko normalan ne bi uzimao invalidima'

26.04.2010 u 15:40

Bionic
Reading

Predsjednik HNS Radimir Čačić danas je u Splitu ponovo ustvrdio da je Hrvatska, pod vodstvom HDZ-a, u kolapsu i na dnu. Povod njegovom boravku u Dioklecijanovu gradu bio je skup u hotelu Park koji se bavio temom decentralizacije

'U predizbornim smo vremenima i jedna od važnih tema i šansi mora biti decentralizacija', naglasio je Čačić. 'Od sveg onog novca koji završi u poreznim škarama, 90 posto završi pod kontrolom centralnim vlasti, a sa samo 10 posto raspolažu gradovi, općine i županije. Jadranka Kosor i 15 članova Vlade odlučuju o tih 90 posto i to se mora promijeniti. Primjerice, europski prosjek u tom smislu je omjer po kojem 70 posto ide centralnoj vlasti, a 30 posto lokalnoj samoupravi. Bolji primjeri kao što su Danska ili skandinavske zemlje su čak došli do omjera po kojem 40 posto kontrolira centralna vlast, a lokalnoj samoupravi ide 60 posto.'

'Ima samo jedna zemlja u Europskoj uniji koja ima isti omjer plasmana sredstava kao Hrvatska, a to je Grčka', dodao je čelnik HNS-a. On tvrdi da je proces decentralizacije važan i zbog činjenice da će se sredstva pristupnih fondova u 2012. i 2013. godini u iznosu od 3,5 milijardi eura plasirati isključivo kroz tijela lokalne samouprave, pa zbog toga Hrvatska mora ići prema ispunjenju tih standarda.

'Ovako imamo situaciju da o svemu odlučuje centralna vlast koja kupuje biračko tijelo, a u nedostatku sredstava slično se ponašaju i lokalne upravljačke strukture koje se zapravo bave kupovinom glasova', ustvrdio je Čačić. Na upite o najavljenom rezanju troškova u zdravstvu, Čačić je rekao da još neće komentirati dok to ne bude službeno objavljeno, ali je naveo primjer 14 zagrebačkih klinika za koje on smatra da ih je definitivno previše.

Komentirao je pokušaj štednje na račun prava invalida. 'Nitko normalan u ovoj zemlji ne može tražiti izlaz iz krize rezanjem prava invalida, a problem ove Vlade je činjenica da nije u stanju upravljati zemljom. Kada vi imate 30 tisuća invalida, a realno ih treba biti deset puta manje, onda se ukida pravo svima, a to nije rješenje. Slično je i s osjetljivim pitanjem pravih i lažnih branitelja. To je sve između ostalog i rezultat neuspješnog rada sadašnje premijerke Kosor dok je bila na prijašnjim funkcijama', zaključio je Čačić.