MISTERIOZNA MISIJA

Nitko ne zna što u svemiru radi američka tajna letjelica

02.05.2014 u 18:04

Bionic
Reading

Američka vojna bespilotna svemirska letjelica X-37B Orbital Test Vehicle (OTV) već 500-tinjak dana kruži u orbiti Zemlje, a da nitko od javnosti pojma nema koja joj je prava svrha

Ova robotizirana letjelica izgledom dosta nalikuje NASA-inom svemirskom šatlu no značajno je manja – duga je oko devet metara. Lansira se na isti način - vertikalno na raketi, a potom također aterira horizontalno. Za razliku od šatlova, ne treba pilota.

Pokreće je sunčeva energija pa može vrlo dugo ostati u orbiti. Trenutačno nema nikakvih nagovještaja kada bi se mogla prizemljiti. Mediji javljaju da je do sada obavila samo par manevara tako da joj je sigurno ostalo puno goriva. Oko Zemlje se kreće brzinom od oko 28.000 km na sat na visini od oko 800 km. Granica od 100 km obično se smatra početkom otvorenog svemira.

Mada se 500 dana može činiti dugim razdobljem, stručnjaci ističu da je uobičajeno da sateliti, osobito dobro dizajnirani vojni, u orbiti ostanu godinama pa i desetljećima.

Prema službenim stranicama američkog zrakoplovstva X-37B ima dvije ključne misije: prva je testiranje višekratno upotrebljivih svemirskih tehnologija za buduća svemirska istraživanja, a druga je obavljanje eksperimenata koji se mogu vratiti na Zemlju i podrobnije analizirati.

Mada je ovo vjerojatno istina, nisu svi uvjereni da priča tu završava budući da američke zračne snage ne predstavljaju nikakve detalje o aktivnostima letjelice u orbiti.

Tajnovitost vojske, kako je to već uobičajeno, pokrenula je brojna nagađanja i teorije zavjere. Neki amateri promatrači satelita koji prate X-37B uočili su da se letjelica prilikom najbližih preleta na visini od 350 km kreće između 43,5 stupnjeva sjeverne geografske širine i 43,5 južne pa spekuliraju da možda u to vrijeme nadgleda područja Bliskog istoka. Neki teoretičari zavjera pak vjeruju da bi mogla biti novo svemirsko oružje, međutim vojni dužnosnici takvu mogućnost odlučno odbacuju. Ima čak i onih koji tvrde da letjelica pokreće potrese poput onog nedavno u Čileu.

Steven Aftergood, analitičar iz Federation of American Scientists, smatra da postoji par logičnih razloga za tajnovitost: jedan je onemogućavanje neprijateljskih država da osujete program ili smanje njegovu učinkovitost, a drugi je da onemoguće druge da repliciraju tehnologiju.

Kako god bilo, malo je vjerojatno da će američka vojska u dogledno vrijeme otkriti svoje prave namjere.