kuju se planovi

Nitko ih ne voli: Zapadne zemlje zaziru od ruske prisutnosti u G20

22.03.2022 u 19:48

Bionic
Reading

Zapadne zemlje procjenjuju može li Rusija ostati članice skupine G20, koju čine najveća svjetska gospodarstva, nakon što je pokrenula invaziju na Ukrajinu, rekli su u utorak Reutersu dva izvora uključena u razgovore o tom pitanju.

Vjerojatnost da će članice skupine G20, među kojima su Kina, Indija, Saudijska Arabija i druge zemlje, staviti veto na izbacivanje Rusije, povećala je izglede za scenarij u kojem će neke zemlje preskočiti samite skupine G20, kazali su Reutersovi izvori.

Skupina G20, zajedno s manjom skupinom G7 – koju čine samo Sjedinjene Države, Francuska, Njemačka, Italija, Kanada, Japan i Britanija – ključna je međunarodna platforma za koordinaciju djelovanja od klimatskih promjena do prekograničnog duga.

Rusiji su zapadne zemlje uvele sankcije s ciljem izoliranja iz globalne ekonomije, a najjača je mjera isključenje iz globalnog sustava za kartična plaćanja SWIFT.

"Bilo je rasprava o tome je li prikladno da Rusija bude dio G20", rekao je Reutersov visoki izvor iz skupine G7.

"Ako Rusija ostane članica, G20 će postati manje korisna organizacija", dodao je.

Izvor iz Europske unije zasebno je potvrdio razgovore o statusu Rusije na nadolazećim sastancima skupine G20 kojom trenutno predsjeda Indonezija.

"Indoneziji je vrlo jasno rečeno da bi nazočnost Rusije na nadolazećim sastancima ministara bila vrlo problematična za europske zemlje", rekao je izvor, dodajući da ne postoji jasan proces za isključenje zemlje.

Ranije u utorak Poljska je priopćila da je predložila američkim trgovinskim dužnosnicima da zamijeni Rusiju u skupini G20 te da je na taj prijedlog dobila "pozitivan odgovor".

Glasnogovornik američkog ministarstva trgovine rekao je da je prošli tjedan održan "dobar sastanak" između poljskog ministra ekonomskog razvoja i tehnologije Piotra Nowaka i američke ministrice trgovine Gine Raimondo.

Međutim, "ona (Raimondo) je rado čula stajališta Poljske o brojnim temama, uključujući djelovanje G20, ali nije izrazila stav u ime američke vlade u pogledu poljskog prijedloga o G20."

Prvi Reutersov izvor kazao je kako nije vjerojatno da bi Indonezija, Indija, Brazil, Južna Afrika i Kina podržali uklanjanje Rusije iz skupine G20.

Ako zemlje G7 umjesto toga preskoče ovogodišnje sastanke G20, to bi mogao biti snažan signal Indiji, rekao je izvor.

Naime, Indija nije osudila rusku invaziju Ukrajinu, što su kritizirale zapadne zemlje.

Ruski status u drugim multilateralnim organizacijama također se propituje.

Dužnosnici Svjetske trgovinske organizacije kazali su da se brojne delegacije odbijaju susresti s ruskim kolegama u raznim formatima.

Jedan Reutersov izvor iz zapadne zemlje kazao je da se s ruskim predstavnicima u WTO-u ne žele sastajati zemlje članice Europske unije, SAD, Kanada i Velika Britanija.