CRNI HUMOR U KRIZI

Niti grčki vicepremijer nema za porez na imovinu

28.09.2011 u 21:01

Bionic
Reading

Dopredsjednik grčke vlade Teodor Pangalos iskazao je u srijedu suosjećanje s grčkim narodom glede nepopularnog novog poreza na nekretnine, donesenog u sklopu mjera štednje, rekavši da on sam nema novaca da plati taj porez i da će morati prodati dio imovine ili 'ići u zatvor'

'Moj imetak u nekretninama proizlazi isključivo iz nasljedstva, sam nisam ništa kupio. Već sam platio 10 tisuća eura poreza na nekretnine, a sad me čeka još 7,5 tisuća. Budući da nemam 17,5 tisuća eura, morat ću prodati dio imetka', izjavio je Pangalos za TV postaju Mega.

Na temelju prijave o imovini i prihodima iz 2010., koja je obvezna za sve parlamentarne zastupnike, Pangalosovi prihodi iznose više od 640 tisuća eura, a od nekretnina posjeduje tri stana u Ateni, pet u drugim dijelovima Grčke i 11 zemljišta. No problem je što na bankovnom računu ima samo 17 tisuća eura.

Zato je najavio da će morati prodati dio imetka, a na novinarsko pitanje što će se dogoditi ako ne uspije pronaći kupca, Pangalos je odgovorio da ne zna.'Možda će me (ministar financija Evangelos) Venizelos uhititi i staviti me iza rešetaka', pokušao se našaliti Pangalos.

Nakon što je počela zaostajati u ispunjenju ciljeva koje su joj postavili međunarodni vjerovnici, grčka vlada je nametnula nepopularni novi namet na vlasništvo, nadajući se da će tako prikupiti oko 2 milijarde eura na godinu kako bi spriječila da međunarodni partneri ispune obećanje i zaustave obećanu novčanu pomoć.

Grci su društvo koje je tradicionalno financijsku sigurnost tražilo u ulaganju u nekretnine i zato imaju jedno od najvećih stopa vlasništva nad stambenim objektima u zapadnoj Europi - 80,1 posto u odnosu na prosjek u EU koji iznosi 70,4 posto.