KARADŽIĆ SE BRANI U HAAGU

'Nisu Srbi napali Hrvatsku nego obrnuto!'

01.03.2010 u 11:24

Bionic
Reading

Radovan Karadžić u Haagu je, nakon nekoliko odgoda, započeo s izlaganjem uvodne riječi. Od optužnice da je odgovoran za genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH brani se sam, a pritom mu pomažu arhivske televizijske snimke. Tvrdi da je za rat u BiH odgovorna Stranka demokratske akcije

Karadžić je u Haagu započeo izlagati svoju obranu tvrdeći da je za izbijanje rata u BiH odgovorna Stranka demokratske akcije (SDA) koja je, kaže, vodila ratnu politiku u korist muslimana. Obranu je započeo tvrdnjom da je srpski cilj u ratu u BiH bio 'pravedan i svet'.

'Mene tužitelji žele okarakterizirati kao nekoga tko je smislio cijeli rat, a nas su natjerali da si spašavamo glavu. Kažu: Karadžić je vođa. Ne, ja sam sluga, a tako bi trebalo biti - tko hoće voditi, neka vam i služi', rekao je Karadžić i pokušao uvjeriti sud da optužnicu samo 'okrene naopačke' i da će onda doći do istine.

'Predlažem vam zabavu...'

'Kažu da su, kako se Jugoslavija raspadala, republike krenule prema neovisnosti. Lukavo, nema što! Ja vam preporučujem jednu zabavu – sve što kaže tužiteljstvo, okrenite naglavačke i vidjet ćete da je točnije, a i zabavno', rekao je samouvjereni Karadžić koji je u uvodnoj riječi rekao da neće braniti sebe, nego veličinu srpskog naroda koji je, kaže, najstariji narod u BiH.

'Moja varijanta ovih paragrafa optužnice je daleko uvjerljivija i točnija. Ove vođe Hrvata i muslimana i tajne službe naoružavale su se javno i tajno. Bili su tu snovi o obnovi Habsburške Monarhije, a muslimani su sanjali o povratku Turske na Balkan. Ali, srpska kultura bila je vodeća do Turske najezde. Turska zapravo hoće Otomansko Carstvo, a to Srbi ne prihvaćaju.'

'Kažu da sam monstrum jer nemaju dokaza'

Karadžić tvrdi da se Srbi nisu htjeli riješiti muslimana, nego da samo nisu htjeli živjeti 'pod muslimanima'. 'Nemoguće je Srbima vladati ako ne nasilno. Potreba tužiteljstva da me prikaže kao monstruma proizlazi iz toga što nema dokaza', kaže Karadžić.

Također, Karadžić tvrdi da je Hrvatska u Jugoslaviji bila zemlja Hrvata i Srba te da je Hrvatska 1990. ustavom izmijenila status Srba u nacionalnu manjinu. 'Svaki mjesec Hrvati su donijeli jednu šokantnu mjeru protiv Srba – amandmani, ustav, pa onda tajno naoružavanje, protjerivanje i ubijanje po gradovima gdje su Srbi većina, otpuštanje s posla svih srpske nacionalnosti… Ja sam lično mogao vidjeti kako izgledaju te izbjeglice. Ustaše su došle na vlast i sve je rezultiralo ogromnim brojem izbjeglica koje smo dočekali u Banjoj Luci', kaže Karadžić.

'Hrvatska šahovnica je zastrašujuća'

Karadžić kaže da je hrvatska šahovnica za Srbe bila zastrašujuća jer, tvrdi, predstavlja ustaški simbol, pa čak i navodi citat Slavka Goldsteina da šahovnica znači povratak u 1941. godinu. U dokazivanju je koristio snimke svojih govora, ali i govora hrvatskih ministara. Posebno je ponavljao izjavu ministra obrane Martina Špegelja koji je govorio da će 'pohapsiti sve'.

'Nisu Srbi napali Hrvatsku, nego je bilo obrnuto', naglašava Karadžić i pokazuje snimke smrti makedonskog vojnika u Splitu i pred sudom prezentira svoju ljudsku stranu: 'Jugoslavenska vojska u svojoj zemlji gine, ovo su nečija djeca, on ima roditelje u Makedoniji.'