GLASNOGOVORNIK MEHUN

'Ništa što radi Vlada nije obavijeno velom tajne'

10.03.2009 u 16:28

Bionic
Reading

Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun opovrgava optužbe GONG-a da se na zatvorenim sjednicama preraspodjeljuje novac iz proračuna. Tvrdi da je sve što Vlada radi transparentno i da sve odluke podliježu obvezi objavljivanja u javnom glasilu

'Hrvatska njeguje praksu većine zemalja Europske unije koje imaju otvorene i zatvorene sjednice, a Hrvatska je čak i u boljoj poziciji kad se govori o pristupu novinara sjednicama. Naravno da ima sjednica koje nose oznaku 'tajno', ali to je uobičajena praksa i nema mjesta optužbama da se Vlada prekriva velom tajni', zaključuje Mehun.

Zamjenik Suzane Jašić, predsjednice GONG-a, Dragan Zelić, govoreći o raspodjeli novca iz proračunske zalihe u prvom polugodištu prošle godine, naglasio je da je Vlada dodijelila 50,9 milijuna kuna različitim korisnicima, a ministar financija odobrio je dodjelu 40 tisuća kuna. Izvijestio je da je za prvih pola godine iz proračunskih zaliha ukupno isplaćeno gotovo 180,5 milijuna kuna te istaknuo da je ta svota dodijeljena netransparentno, protivno dobroj demokratskoj praksi i Vladinu zagovaranju štednje bez jasnih uvjeta dodjele.