SUKOB OKO GOLF-TERENA

Ništa od pomirbe političara i zelenog aktivista

16.01.2009 u 16:29

Bionic
Reading

Na Općinskome sudu u Pazinu odgođena je glavna rasprava u postupku protiv Ranka Bona na temelju privatne tužbe koju je načelnik motovunske općine Slobodan Vugrinec podigao protiv njega zbog klevete

Naime, sudac Denis Hek rekao je na početku rasprave kako je pazinski Općinski sud, nakon što je 7. studenoga prošle godine zaprimio privatnu tužbu načelnika Vugrinca, 2. siječnja ove godine zaprimio i privatnu tužbu motovunske općine protiv Bona te je, s obzirom na to da je riječ o istom predmetu, odlučio spojiti ta dva predmeta.

Budući da je branitelj Ranka Bona, odvjetnik Ivan Milanović zatražio odgodu zbog 'novih okolnosti' te zato što on i njegov klijent još nisu vidjeli sadržaj druge tužbe, sudac Denis Hek odgodio je početak glavne rasprave za 12. veljače.

Načelnik motovunske općine i sama općina podigli su zasebne tužbe protiv Ranka Bona zbog klevete jer drže da je on, dugogodišnji protivnik izgradnje golf igrališta podno toga gradića u planiranim razmjerima, oklevetao i njih i građane navodima na svojoj internetskoj stranici te da im je optužbama o sukobu interesa učinio veliku nepravdu i štetu.

On je naime na svojoj internetskoj stranici na engleskom jeziku objavio članak o 'rasprostranjenom sukobu interesa u Hrvatskoj', a kao primjer je naveo golf u Motovunu. U tom kontekstu naveo je kako su načelnik općine i neki članovi Poglavarstva u sukobu interesa u vezi sa zemljom namijenjenom golfu.

Na upit suca Heka o tome je li moguće da se dvije strane ipak pomire prije početka rasprave, načelnik Vugrinec je prihvatio tu mogućnost uz uvjet da se Bon javno ispriča u medijima te da s internetske stranice 'skine' sporni članak.

Nakon konzultacija s braniteljem, Bon je pristao samo na uvjet da 'skine' članak sa svoje internetske stranice, što nije bilo dovoljno za pomirbu.

Načelnik motovunske općine Slobodan Vugrinec odbio je dati izjavu novinarima, a Ranko Bon je rekao kako ga 'cijeli taj postupak ošamućuje' jer ga najviše zbunjuje činjenica da sporni tekst nije napisan kao napad na načelnika općine ili samu općinu, nego kao opća ocjena pojave sukoba interesa u Hrvatskoj u cjelini, gdje je iskorišten primjer golfa u Motovunu.

'To je privatni blog na engleskom jeziku koji, prema mojim informacijama, građani Hrvatske ne čitaju. Zato smatram da je to jedna potpuno iskonstruirana priča', zaključio je predsjednik Županijskog odbora Zelene stranke - Zelene alternative Ranko Bon.