ZABRANJENI FUNGICID

Ništa od kiseljenja: Slovenci uništili čak 18 tona otrovnih krastavaca iz Srbije

15.09.2023 u 17:00

Bionic
Reading

Na slovenskoj granici prije desetak dana zaustavljena je pošiljka krastavaca iz Srbije u kojoj je otkriven prekomjerno visok sadržaj fungicida metalaksil. Slovenija je naredila uništenje pošiljke od 18 tona krastavaca, pa nisu ni stigle na tržište

Na stranicama Europskog sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) u srijedu je objavljeno da je u uzorku od 4. rujna otkriveno 0,025 miligrama te tvari po kilogramu, dok je dopuštena količina 0,01 miligrama po kilogramu, javlja RTVSlo.

Prema RASFF-u, Slovenija je naredila uništavanje pošiljke svježih krastavaca koji su bili namijenjeni daljnjoj preradi.

Fungicid metalaksil koristi se za zaštitu biljaka od paleži, biljne bolesti kod koje se oboljeli dijelovi biljke suše ili ugibaju.

Slovensko ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane potvrdilo je da je Uprava za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja 4. rujna uzorkovala pošiljku krastavaca u ukupnoj količini od 18.168 kilograma. 'Analizom je utvrđeno prekoračenje gornje granične vrijednosti za metalaksil, inače je procjena rizika pokazala da je hrana sigurna. Krastavci nisu stavljeni na police i nisu stigli do krajnjeg potrošača', objasnili su.

Pprema podacima srbijanskog ministarstva poljoprivrede, analiza pošiljke još nije završena. Prema informacijama koje je srpska fitosanitarna inspekcija dobila od kolega iz Slovenije i izvoznika, iz dva su laboratorija dobili različite rezultate.

Jedna analiza pokazala je veći udio metalaksil fungicida od dopuštenog, dok je druga pokazala njegov udio u dopuštenim granicama.

U međuvremenu, fitosanitarna inspekcija Srbije već je poduzela mjere kontrole kod izvoznika i proizvođača.

  • +6
Ponuda voća i povrća na tržnici u Puli (ilustrativna galerija) Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Slovenska uprava za sigurnost hrane nedavno je objavila da je ove godine u okviru službene kontrole do 24. kolovoza uzeto 11 uzoraka voća i povrća podrijetlom iz Srbije, a analize jednog uzorka breskvi pokazale su sadržaj ostatka pesticida klorpirifos-etil.

Nakon što je dobila informaciju da je u Srbiji dopuštena interventna primjena navedenog pesticida u proizvodnji cikle i temeljem informacija da breskve iz Srbije nisu usklađene, Uprava je pooštrila kontrolu uvoza.

Slovenija je već u kolovozu Srbiji vraćala breskve zbog klorpirifosa. Tako su učinili i u Hrvatskoj, gdje su u kolovozu u Srbiju vraćene breskve, a potom i šljive.