salmonela na Farmi

Lukač mora usmrtiti 52 tisuće kokoši. Za sve optužuje Inspektorat i konkurenciju

18.08.2023 u 20:36

Bionic
Reading

Salmonela je na farmi Lukač kod Ivanić Grada pronađena u jednom od pet njihovih objekata i zbog toga im je jutros stigao nalog da moraju usmrtiti 52 tisuće kokoši. Prošloga rujna morali su usmrtiti 150 tisuća.

'Oni su u rješenju izdali nalog o ubijanju 52 tisuća koka. Jaja ne mogu iz tog objekta ići na tržište. Sve se mora ukloniti, očistiti, oprati, dezinficirati i tek će onda izdati dozvolu da tu opet mogu biti kokoši. Žalosno, rekao je Marijan Lukač, vlasnik farme.

Vlasnik tvrtke sada optužuje državne institucije i konkurentsku kompaniju da mu podmeću pozitivne nalaze. Državni inspektorat optužbe odbacuje, javlja HRT.

'Od 2019. do danas oni su kod mene pobili 300 tisuća koka. To u europi ni jedan peradar ne doživljava, rekao je. Objašnjava da i u zakonu stoji da su neke pretrage osjetljive te uzorak uzet u neprikladnoj ambalaži može dati lažno pozitivan rezultat.

'Inzistiram uzorkovanje da se obavlja u tvornički zapakiranim posudama, najlonskim vrećicama i tako dalje da ne može doći do kontaminacije, da oni predamnom dođu i vrše uzorkovanje. U Švicarsku sam morao nositi nalaze. Oni dolaze u tako raspakiranim posudicama to je sigurno kontaminirano', rekao je Lukač..

Veterinarski institut je na zahtjev firme Lukač proveo analizu i utvrdio prisutnost salmonele u jatu peradi na farmi.

'Jučer sam ja poslao mail nakon što su oni poslali pozitivan nalaz da sam uputio prigovor na zapisnik kada je uzorkovano. Kartonska kutija koja je bila zatvorena je bilo prerezana', naveo je Lukač.

A za sve optužuje Hrvatski veterinarski institut, te tvrtku, njegovu konkurenciju, koja prodaje uvozna jaja. Iz Državnog inspektorata osuđuju Lukačeve izjave.

Smatraju da obmanjuje javnost neistinama, polu informacijama i u konačnici ne znanjem.

'Nedopustivo je da samo neinformirani i nezainteresirani pojedinci minimaliziraju profesionalni pristup prema pravilima struke te ne prihvaćaju kompleksnost i ozbiljnost problema već ga svode na politiziranje i jeftinu demagogij', naveo je Držani inspektorat.