SASTANAK ZMAJLOVIĆA I JAKUŠEVČANA

'Ništa od ekološke rente, ali bit će kompenzacija'

07.09.2012 u 17:23

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas je nakon sastanka s Jakuševčanima o pitanju gospodarenja otpadom najavio izmjenu pravilnika da lokalne vlasti mogu prilagoditi visinu i rok otplate naknade za umanjenu vrijednost nekretnine koja se nalazi u blizini odlagališta otpada, a predstavnik Jukuševčana Darko Furić izrazio je zadovoljstvo sastankom

Ministar Zmajlović je ispred ministarstva, nakon sastanka zatvorenog za javnost, istaknuo da je za sve ljude koji žive u blizini odlagališta pravedno da se na neki način obeštete jer, 'živjeti pored odlagališta sigurno nije ugodno niti lako i zato će Ministarstvo u idućih nekoliko dana pronaći rješenje na koji način omogućiti općinama i gradovima a tako i gradu Zagrebu da pitanje naknade za umanjenu vrijednost nekretnine može produljiti određene rokove i da se ta naknada može drugačije regulirati'.

'Jedino trajno rješenje pitanja Jakuševca i Jakuševčana je da se hitno krene u primarnu selekciju otpada, dakle izdvajanje iskoristivih komponenti otpada u svakom kućanstvu i da se hitno krene u izgradnju centra za gospodarenje otpadom, ovisno o izabranoj tehnologiji - ili spalionica ili mehaničko-biološka obrada', poručio je ministar Zmajlović.

Na upit hoće li on kao ministar donijeti uredbu koja će omogućiti prije donošenja zakona isplatu tzv. 'ekološke rente', ministar Zmajlović je odgovorio kako je 'priča o ekološkoj renti koja se pojavila u javnosti, koja je čak stavljena i u nacrt zakona o zaštiti okoliša neodrživa, ona ne postoji ni u jednoj zemlji Europske unije, kao takva'.

'Dakle, moramo voditi računa da lokalnu zajednicu na neki način kompenziramo ukoliko ima u svojoj sredini postrojenje ili objekt koji opterećuje okoliš ali ne na taj način da se kupuje socijalni mir već da se kompenzira lokalna zajednica pojačanim standardom komunalne usluge, odnosno pojačanom izgradnjom socijalne infrastrukture - vrtića, škola itd. Na taj način Ministarstvo će usmjeriti regulativu na način da se tako kompenzira lokalna zajednica'.

Predstavnik mještana Jakuševca Darko Furić novinarima je rekao da su apsolutno zadovoljni sastankom s ministrom.

'Nema razloga da nismo (zadovoljni), mi nismo očekivali da ministar izvadi hrpu novca i da Jakuševčanima', kazao je i dodao kako je zaključak sastanka 'svima u zadaću da se problem riješi i da se rješava'.

Upitan može li Zagreb sada odahnuti jer neće biti novih blokada, Furić je odgovorio da 'Zagreb diše punim plućima, osim Jakuševčana, naravno, koji to baš ne mogu'. Također je rekao kako su na sastanku saznali prave adrese tko što treba odraditi.

Ministar Zmajlović sljedeći tjedan bi se trebao sastati sa mještanima Mičevca.