PREDSJEDNIK U KAMANJU

'Ništa nije besplatno pa ni pomoć MMF-a'

10.09.2010 u 19:13

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović bio je danas u povodu Dana općine Kamanja na svečanoj sjednici Općinskog vijeća te je tom prigodom svima čestitao na razvojnim uspjesima, a posebno dobiticima općinskih nagrada.

Predsjednik Josipović rekao je nazočnima da su ga odmah nakon dolaska novinari pitali bi li i on, kao nekoliko drugih političara, htio u Kamanju imati vikendicu, na što im je odmah odgovorio da bi jer je to idealno ozračje za život, ali to nije realno očekivati. Također je rekao kako se uvijek kada čuje za Kamanje sjeti pokojnog prijatelja Ivice Račana, koji se rado odmarao u Kamanju, gdje je imao vikendicu, pri čemu je dodao da tada prema Račanu osjeti duboko poštovanje za sve što je učinio za Hrvatsku.

Načelnik kamanjske općine Damir Mateljan (SDP) i gradonačelnica Ozlja Biserka Vranić (SDP) pohvalili su suradnju pograničnoga kraja s Metlikom, općinom u susjednoj Sloveniji, te su nabrojili uspješne zajedničke razvojne programe financirane iz fondova Europske unije.

Gradonačelnica Metlike Renata Brunskole, koja je i zastupnica u slovenskom parlamentu, za govornicom je potvrdila ono što su rekli Damir Mateljan i Biserka Vranić, a obrativši se predsjedniku Josipoviću, istaknula je da u slovensko-hrvatskim odnosima nije potrebno ništa više nego odnose tih ljudi s obje strane granice preslikati na državnu razinu pa više neće biti otvorenih pitanja jer su oni uspješni i prijateljski.

Načelnik Mateljan je kritizirao centralizirani model upravljanja javnim financijama jer se od 100 kuna prikupljenih prihoda 95 slije u državni proračun, a Kamanju i drugim općinama ostaje pet kuna.

"Takav model neće više moći dugo opstati ako se želi da ruralni krajevi ostanu živi", rekao je.

Upozorio je da je dosad bilo moguće koristiti se pretpristupnim fondovima Europske unije za dobre projekte bez vlastitog novca, pri čemu je istaknuo kako će se ubuduće morati imati vlastiti udio da bi se povukao raspoloživ novac. "Konkretno, za projekte koje smo sada pripremili morat ćemo osigurati sedam milijuna kuna vlastitoga novca, a uz dva milijuna izvornih prihoda općine - to neće biti moguće", dodao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Josipović rekao je kako njegovo stajalište o tome treba li Hrvatskoj pomoć MMF-a ovisi o tome hoće li joj za izlazak iz krize biti potrebni novi zajmovi.

Također će, dodao je, biti važno bi li aranžman s MMF-om bio jeftiniji od onoga što se nudi drugdje na financijskom tržištu.

"Vjerujem da Hrvatska ima snage za reformske poteze koje je potrebno učiniti, ali ako ne, onda je to druga priča. No, nema ništa besplatnoga na ovom svijetu, pa tako ni pomoći MMF-a", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Na pitanje o padu hrvatske konkurentosti na listi Svjetskoga gospodarskog foruma, odgovorio je da je to "možda bilo i za očekivati" s obzirom na to da reforme u Hrvatskoj još nisu zaživjele. Ali, dodao je, Hrvatska ima snage za reformu i na toj ćemo ljestvici "kroz neko vrijeme poći gore".