DORH O SLUČAJU PURDA

'Nismo ovlašteni obavijestiti osobu s tjeralice'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.01.2011 20:22
  • Objavljeno 10.01.2011 u 18:37
Mladen Bajić 2

Mladen Bajić 2

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) priopćilo je danas da DORH, kao tijelo kaznenoga progona, nije ovlašten obavještavati osobu prema kojoj je raspisana međunarodna tjeralica, kao i obavještavati je o sadržaju same tjeralice

U priopćenju koje je potpisala glasnogovornica Martina Mihordin, DORH navodi da je u slučaju uhićenja hrvatskoga državljanina i branitelja Tihomira Purde, kao i u drugim slučajevima kada je raspisana Interpolova tjeralica, primio na znanje obavijest Interpola Hrvatska o raspisanoj tjeralici koja je dostavljena mjerodavnom Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

Podsjeća se da Interpol Hrvatska dostavlja obavijest o raspisanoj tjeralici i Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske kao tijelu ovlaštenom za postupke izručenja, kao i mjerodavnoj policijskoj upravi.

Navodi se da je odlučivanje o mogućem kaznenom progonu svrha da se o tomu obavijesti mjerodavno državno odvjetništvo.

'Kako je prethodni postupak u skladu sa odredbom čl. 36. st. 3. t. 2. Zakona o državnom odvjetništvu tajan, to državno odvjetništvo kao tijelo kaznenog progona nije ovlašteno o tome obavještavati osobu prema kojoj je raspisana tjeralica kao ni o sadržaju same tjeralice', stoji u priopćenju DORH-a

Ministarstvo pravosuđa navodi da nije obvezno niti može davati informacije o osobama s međunarodnih tjeralica te da nema ovlasti postupati prema sadržaju tih dokumenata, što znači da ne može niti obavještavati osobe da je za njima raspisana tjeralica, a u Ministarstvu unutarnjih poslova također navode da nemaju zakonske osnove obavijestiti osobe za kojima je raspisana tjeralica jer je to službena tajna.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec potvrdio je danas za tportal.hr da je MUP još 2007. dobio Interpolovu tjeralicu za Tihomirom Purdom, nakon čega je na sastanku s Ministarstvom pravosuđa i Državnim odvjetništvom zaključeno da ne može biti izručenja.

Hrvatski državljanin Tihomir Purda (32) uhićen je u Bosni i Hercegovini na graničnome prijelazu Županja-Orašje 5. siječnja 2011. po tjeralici što je za njim raspisalo srbijansko pravosuđe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!