MILANOVIĆ PROGOVORIO

'Nisam psihijatar, ali HDZ se boji građana'

06.10.2010 u 13:05

Bionic
Reading

Šef SDP-a Zoran Milanović u Saboru je, na iznenađenje mnogih predstavnika medija, odgovorio na sva aktualna pitanja: od afera kojima se loptaju s HDZ-om, preko pitanja referenduma o ZOR-u, Sanadera, pa sve do sporne naslovnice srpskog tjednika Novosti

Komentar šefa SDP-a Zorana Milanovića nije jednostavno dobiti ni o gorućim pitanjima. Danas je u Saboru bio vrlo dobro raspoložen te je odgovarao na sva pitanja.

'U ZAKONU NAPIŠITE KAKO SE PROVODI REFERENDUM O ZOR-U'

Kako SDP-ov Leko u Saboru nije dobio odgovor na pitanje znači li zakon o provedbi Ustava, koji bi danas trebao biti donesen, da će se referendum o ZOR-u ipak održati po novom Ustavu, Milanović je rekao da će i dalje inzistirati na odgovoru, ali i da će tražiti da se on direktno napiše u Ustavnom zakonu. 'U protivnom, jasno je da tu netko nekoga želi prevariti. Ustav se jasno očituje o tome i referendum se može provesti jedino po novim odredbama Ustava', upozorio je Milanović.

Na pitanje je li Šeks, koji je jučer na Odboru za Ustav neizravno rekao da bi se referendum morao održati po novom Ustavu (prema kojem nije potrebna većina cijelog biračkog tijela, nego većina svih glasača izašlih na referendum), uvjeren da će Ustavni sud donijeti presudu protiv održavanja referenduma o izmjenama ZOR-a, Milanović je odgovorio:

'Ako se nova ustavna odredba primijenila na ustavne suce, a nije donesen nikakav novi zakon, onda isto vrijedi i za referendum, i to je savršeno jasno. Vrijede određena pravna pravila i vrijedi načelo izravne primjene u EU, pa moraju i u Hrvatskoj. Dakle, referendum po novom!', rekao je Milanović. Smatra da se HDZ ne usudi reći da će se referendum ipak provesti po novom Ustavu jer se 'HDZ boji referenduma i građana'.

'Mislim, ne znam boji li se HDZ toga. Nisam psihijatar i nisam psiholog, ali znam što je Ustav i kakva pravila trebaju vrijediti, i zašto to ne napisati izričito? Zašto HDZ-u to smeta?', zaključio je Milanović tu temu.

'NIJE LIJEPO KAD VAS SE UHVATI U LAŽI'

Na pitanje kako gleda na povratak Ive Sanadera, kaže da s ponosom može reći da 'SDP nije dio te priče' – misleći na afere koje se vežu za HDZ-ovu Vladu. 'U vrijeme SDP-a natječaji su se provodili po najvišim standardima, nije lijepo kad visoke Vladine dužnosnike, kao nekidan, uhvate u laži oko interpretacija javnih natječaja i ponuda iz 2002. i 2003. godine, znate na što mislim, ali tada su se natječaji provodili po najvišim standardima', rekao je Milanović odgovarajući na optužbe HDZ-a da je i SDP imao slučaj sličan ovome s Vladom i Fimi medijom.

To čovjeka šokira kad se suoči s tim da smo se 2010. vratili unatrag po civilizacijskim načelima i to debelo. To je priča HDZ-a i oni će se s tim morati nositi', kaže Milanović i ističe da su hrvatska pleća prilično opterećena problemima HDZ-a.

HDZ-OVI GLASAČI SU ODGOVORNI ZA STANJE U ZEMLJI?

Na pitanje o najavi sljedećih parlamentarnih izbora tek u ožujku 2012. godine, Milanović kaže da su i tu Ustav i izborni zakon jasni 'za one koje žele raditi i živjeti po zakonu i ponašati se europski'. 'Oni koji to ne žele, uvijek će muljati', rekao je Milanović i dodao da su oni za izbore spremni u bilo kojem trenutku.

'Mi smo za izbore spremni, pitanje je samo kakvo je strpljenje građana. Ovo nije rat, nema taktike, tu smo da ponudimo rješenja i vjerujem da će se mnogima dopasti. Tu smo da upozorimo one koji daju legitimitet ovoj Vladi da preuzimaju odgovornost za stanje u kojem se ova zemlja nalazi. Za ovaj mamurluk…', upozorio je Milanović glasače HDZ-a.

Na pitanje nastavlja li SDP s taktikom 'aferom na aferu' i svodi li se sve na to da se HDZ i SDP prepucavaju aferama, Milanović kaže da SDP ne izmišlja afere nego da su to ozbiljna kaznena djela. 'Pa nisu ministri iz HDZ-a bili na saslušavanju u SDP-u. Vidi se tko tu radi po zakonu, tko plaća poreze. Mi nemamo četiri i pol milijuna kuna da kupimo automobil i da ga onda, kojeg li apsurda, doniramo hrvatskoj Vladi. Tu je nešto smrdjelo od početka, a oni koji su se time trebali baviti su zatvarali oči. Sad vide!'

'NASLOVNICA NOVOSTI JE NEUKUSNA'

Milanović kaže da je SDP danas predao i svu dokumentaciju DORH-u oko poslova s Public Imageom i uvjeren je da nema nikakvih nepravilnosti jer je natječaj bio proveden u tri kruga 2002. 'A gdje smo danas, 2010. godine?', ponovno se zapitao Milanović zadovoljan jer je sve dokumentirano.

Na pitanje o naslovnici srpskog tjednika Novosti - 'Obadva, obadva su pala' – na temu nesreće s MIG-ovima hrvatske vojske, Milanović je rekao da je to nespretna formulacija: 'Ja sam inače dao intervju za taj broj. Oni napadaju sve, pa i SDP, ali to je malo nespretna i neukusna aluzija koju su mogli izbjeći. Ne moraju se možda ispričavati, ali nije najispravnije reći da će se i ubuduće ponašati na takav način jer asocijacije su malo nezgodne. Nije me to povrijedilo, ali smatram to neukusnim', završio je dobro raspoloženi Milanović.