NINOX 103

Izraelci razvili minijaturni dron koji se ispaljuje iz podmornica, evo i detalja o sustavu za koji je zainteresirana američka ratna mornarica

13.06.2022 u 20:10

Bionic
Reading

Izraelska tvrtka Spear predstavila je novu bespilotnu letjelicu koja se u kapsuli lansira iz podmornice i luta u potrazi za prijetnjom gotovo sat vremena, pružajući pritom posadi podmornice motrenje okoline iz zaklona bez potrebe za izvlačenjem periskopa ili izlaska na površinu. Riječ je o dronu Ninox 103, predstavljenom na sajmu obrambene industrije Undersea Defense Technology (UDT 2022) u nizozemskom Rotterdamu, a tportal donosi detalje

Boaz Ben-Chaim, voditelj međunarodnog poslovnog razvoja u izraelskom Spearu, precizirao je tijekom sajma da je Ninox 103 dizajniran za neuočljivo podvodno lansiranje te da koristi autonomni sustav temeljen na umjetnoj inteligenciji.

'Podmornica ispaljuje inkapsulirani Ninox 103 pod vodom bez otkrivanja njezine pozicije, nakon čega operateri drona dobivaju sposobnost nadgledanja situacije u okolini odozgo na velikim udaljenostima', pojasnio je Ben-Chaim, dodajući da posada podmornice pritom ne mora iznad površine podizati jarbol s radio i radarskim antenama, kao ni periskop. U tvrtki Spear ističu da se Ninox 103 može umrežiti s više istih letjelica radi kvalitetnije komunikacije s flotilom podmornica, a dronovi se mogu vratiti na podmornicu. U Spearu trenutno rade i na inačici Ninoxa kako bi podmorničarske postrojbe mogle tretirati dron kao potrošni materijal.

Ninox 103 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Spear UAV

S robusnim kompozitnim okvirom zrakoplova, Ninox 103 trenutno je najsuvremeniji dron dizajniran za strateško-taktičke namjene i trenutno lansiranje s velikih morskih i kopnenih platformi. Nosivosti do kilograma optike ili druge tehnologije, može letjeti do 50 minuta, a njegov komunikacijski domet doseže 10 kilometara dok leti brzinom od 20 čvorova (37 kilometara na sat).

Izvor: Društvene mreže / Autor: U.S MILITARY SUPERIOR

U Spearu ukazuju na to da dron, bez obzira na malu težinu, može poslužiti kao komunikacijski relej za prikupljanje podataka ili kao nosač za tzv. lutajuće streljivo. Dodaju i da je riječ o robusnom sustavu koji može izdržati oštre vremenske i borbene uvjete te da se radi o intuitivnom i jednostavnom sustavu za korištenje čije napredne sposobnosti omogućavaju umrežavanje čitavog roja dronova za praćenje ciljeva i algoritme za navođenje.

Prema dostupnim podacima, sposobnosti Ninoxa 130 već su demonstrirane američkoj ratnoj mornarici tijekom prošlogodišnjih pomorskih vježbi Trident Spectre kod obale Virginije, a za njega su zainteresirane i izraelske obrambene snage te ga trenutno testiraju kao dio programa evaluacije. Sustav je, inače, prošao testiranje ispaljivanja s dubine od 30 metara, premda Spear tvrdi da dron može podnijeti ispaljivanje s dubine od 50 metara, bez značajnog prepravljanja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: SpearUAV

Tvrtka Spear priopćila je da je u pregovorima s 'dvije strane obrambene organizacije' te da uskoro namjerava demonstrirati svoj mikrotaktički dron Ninox 40 za američku ratnu mornaricu. Valja napomenuti da je izraelska tvrtka UVision, čije lutajuće streljivo koristi američki marinski korpus, nedavno postala dioničar Speara. UVision je u svibnju najavio da će dvije tvrtke raditi na razmjeni svog tehnološkog znanja o sve popularnijem lutajućem streljivu i sustavima za obavještavanje, nadzor, stjecanje ciljeva i izviđačke misije (ISTAR).