stiže sivi orao

[VIDEO/FOTO] Amerikanci u presudnom trenutku prodaju Ukrajincima dronove, ubojitije i od već dokazanih Bayraktara

05.06.2022 u 14:01

Bionic
Reading

Nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio u srijedu novi, 700 milijuna dolara vrijedan paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje precizne raketne sustave HIMARS dometa do 80 kilometara, Washington planira prodati Kijevu četiri bespilotne letjelice koje nadmašuju borbene sposobnosti na ukrajinskom ratištu oprobanih turskih dronova TB2 Bayraktar

Amerikanci se nadaju da će Ukrajinci platiti te letjelice, uz što su dobili više od 40 milijardi dolara, koliko je Washington dosad donirao Kijevu u okviru vojne pomoći za obranu od ruske agresije. Donosimo više detalja o tim dronovima s ubojitim protuoklopnim projektilima tipa AGM-114 Hellfire.

Agencija Reuters je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavila da Bidenova administracija planira prodati Ukrajincima četiri bespilotne letjelice MQ-1C Grey Eagle. Isti izvor najavio je agenciji da će Biden obavijestiti američki Kongres o predloženoj prodaji dronova u roku od nekoliko dana, nakon čega će u Kongresu, koji ima mogućnost blokiranja prodaje, uslijediti glasanje o tome.

Vojni analitičari podsjećaju da je Ukrajina od početka ruske agresije značajno koristila bespilotne letjelice, ponajviše turski Bayraktar, kao i manje naoružane i nenaoružane dronove. Turski TB2 pokazao se kao visoko precizno oružje još za vrijeme kratkotrajnog sukoba između Armenije i Azerbajdžana u jesen 2020. godine.

Valja podsjetiti da su za vrijeme Drugog rata u Gorskom Karabahu azerbajdžanski dronovi, uvezeni iz Turske, posmicali brojne armenske tenkove i oklopna vozila, privukavši svjetsku pažnju potencijalnih kupaca na istanbulsku tvrtku Baykar, čije su letjelice dobile konačnu potvrdu tijekom aktualne agresije Kremlja na Ukrajinu te bilježe uspjehe u uništavanju ruskog oklopa iz zraka. I sam vlasnik tvrtke Selcuk Bayraktar u srijedu je najavio izvoz dronova TB2 dok je za potražnju na globalnoj razini kazao da premašuje sva očekivanja. Poduzetnik je otkrio da je u razvoju nova verzija drona Bayraktar (TB3) te da je velika potražnja i za dronom Akinci, o čemu je tportal već pisao.

Dron Grey Eagle Izvor: Profimedia / Autor: HO / AFP / Profimedia

Preciznija zamjena za turski izvozni hit

Iako su se turske letjelice pokazale kao hit, američki stručnjaci smatraju da bi uvođenje dronova MQ-1C Grey Eagle dalo Ukrajini visoko izdržljiv bespilotni sustav s ubojitijim sposobnostima od Bayraktara. Grey Eagle, koji proizvodi tvrtka General Atomics, ima znatno precizniju avioniku, radar i sustave elektroničkog ratovanja od turskih letjelica. No najvažnije je to da MQ-1C može nositi do četiri projektila zrak-zemlja tipa AGM-114 Hellfire.

Riječ je o izuzetno sofisticiranoj i preciznoj raketi koja djeluje u svim terenskim uvjetima, danju i noću, a koristi se kao nezaobilazan projektil u naoružanju američkih naprednih jurišnih helikoptera tipa AH-64 Apache. Za razliku od američkog Sivog orla, turski TB2 može nositi tek upola lakše 48-kilogramske turske projektile MAM-L s manjom razinom preciznosti 'paklenog ognja' tipa AGM-114.

Grey Eagle je zapravo izdanak drona MQ-1 Predator i po svojim sposobnostima i performansama smješta se između svojeg prethodnika i znatno većeg modela MQ-9 Reaper, a nastao je kao zamjena za dron tipa RQ-5 Hunter. Djelovao je u Afganistanu, no kako se softver učestalo kvario, doživio je poboljšanja u obliku inačice IGE s autonomijom leta od čak 27 sati, dva sata više od prethodnika.

Dron Predator Izvor: Profimedia / Autor: Malcolm Haines / Alamy / Alamy / Profimedia

Naoružan poput lovca

Uz to, povećan je kapacitet goriva za čak 50 posto, a za isto toliko poboljšan je kapacitet nosivosti. Dronu su pridodani sustavi zaštite od munje te tolerancije oštećenja i sustav za izbjegavanje sudara, a nešto izmijenjeni dizajn povećao je i plovidbenost. Prema dostupnim specifikacijama, novi kapacitet nosivosti sada iznosi 360 kilograma dok je maksimalna brzina povećana na 309 kilometara na sat, a plafon leta ostao je isti – 8839 metara.

Valja naglasiti da Grey Eagle u novoj inačici može ponijeti četiri protuoklopne rakete Hellfire ili osam projektila zrak-zrak tipa AIM-92 Stinger te četiri laserski vođene bombe - jedrilice tipa GBU-44/B Viper Strike. Modernizirani Sivi orao ima i pojačan radar tipa AN/ZPY-1 STARlite.

Treba napomenuti da je izvoz američke tehnologije bespilotnih letjelica strogo reguliran i prije Kongresa mora ga odobriti State Department, a on je već dao zeleno svjetlo za prodaju sustava koji su prijeko potrebni Ukrajini u trenutku u kojem ruske snage čine manje strateško-taktičkih grešaka nego u prvim danima agresije.