POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA

Nina Obuljen Koržinek se izvukla, no Franjo Lucić nije: Pokrenut postupak zbog odlaska na utakmice o trošku HNS-a

06.07.2018 u 10:56

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je na sjednici odlučivalo o dvije prijave protiv Nine Obuljen Koržinek te je predloženo da se protiv ministrice kulture ne pokrene postupak

Vlada je, javlja televizija N1, Povjerenstvu poslala odgovor da Obuljen Koržinek nije sudjelovala na sjednici u točki u kojoj se odlučivalo o imenovanju njezinog brata Tonka Obuljena u HAKOM, za što je prijavljena za sukob interesa. Dokazivali su i da Tonko Obuljen posjeduje znanje engleskog jezika.

'Imajući u vidu dva predmeta, a u odnosu na prvi predmet prijava se odnosi na dužnosnicu prije obnašanja dužnosti te nema elemenata da bi ona kao dužnosnica kršila zakon pa zbog toga predlažem da se u odnosu na taj dio taj postupak ne pokrene. U odnosu na drugi sadržaj također predlažem da se ne pokrene jer ona nije sudjelovala u raspravi i glasovanju o postavljanju ravnatelja HAKOM-a. Predlažem nepokretanje postupka u oba slučaja', kazao je izvjestitelj u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, dodavši kako je ključan element to da se dužnosnica izuzela o odlučivanju u slučaju izbora ravnatelja HAKOM-a.

Nakon ove odluke Povjerenstvo je predložilo pokretanje postupka protiv saborskih zastupnika Franje Lucića i Pere Ćosića zbog toga što im je Hrvatski nogometni savez plaćao putne troškove i boravak na nogometnim utakmicama hrvatske reprezentacije.

Povjerenstvo je predložilo i pokretanje postupka protiv ministra prometa Olega Butkovića koji je prijavljen da je u više državnih tvrtki, među njima u HŽ infrastrukturi, Hrvatskima cestama i Hrvatskima autocestama, imenovao članove uprava bez da je to prethodno raspravila Vlada i uputila odluke o razrješenjima i imenovanjima skupštinama tih tvrtki.

Iz Vlade je povjerenstvu odgovoreno kako nisu primili informaciju o stavljanju mandata na raspolaganje starih članova uprava i da Vlada nije donosila odluke o imenovanjima novih. Također, u arhivima nijedne od pet spornih tvrtki ne postoje odluke Vlade o imenovanjima, niti su bili provedeni natječaji.

  • +35
Nina Obuljen Koržinek Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić