IGMANSKA INICIJATIVA

Nikolić, Josipović i Vujanović sastaju se u Zagrebu 1. srpnja

05.06.2013 u 14:43

Bionic
Reading

Predsjednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebali bi se 1. srpnja sastati u Zagrebu na sjednici Igmanske inicijative, najavio je u srijedu supredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov, direktor novosadske nevladine udruge Centar za regionalizam

Sjednici u Zagrebu nazočit će predsjednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore Tomislav Nikolić, Ivo Josipović i Filip Vujanović te članovi trojnog predsjedništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović, kazao je Popov agenciji Beta.

Tema sastanka u Zagrebu bit će 'Regija nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju', a Igmanska inicijativa će, prema najavama, na sjednici predstaviti svoj prijedlog za unapređenje suradnje četiri zemlje po takozvanom nordijskom modelu.

Iz ureda predsjednika Josipovića doznaje se da je hrvatskom predsjedniku stigao poziv za sudjelovanje na sastanku ove inicijative.

Prema riječima Aleksandra Popova, na sjednici Igmanske inicijative biti će riječi i o rješavanju statusnih i imovinskih pitanja građana, posebno izbjeglica, problemu nestalih i drugima aktualnima temama u regiji.

Sastanak u Zagrebu bit će prvi susret šefova četiri države nakon skoro dvije godine. Igmanska inicijativa do sada je organizirala ukupno sedam susreta šefova država regije, a Popov očekuje da će sjednici u Zagrebu nazočiti i povjerenik za proširenje EU Štefan Fuele.

Igmanska inicijativa je koalicija više od 100 nevladinih udruga koja se zalaže za normalizaciju odnosa na tlu bivše Jugoslavije.