KOSOVSKI PROBLEM

Nikolić će Jahjagi reći na što Srbija pristaje

06.02.2013 u 09:40

Bionic
Reading

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je uoči susreta s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjagom u srijedu u Bruxellesu da je Srbija svoju poziciju odredila Platformom o Kosovu i Metohiji od koje ne može odstupiti, te da će to izravno reći i svojoj sagovornici, javila je u utorak navečer Radio-televizija Srbije (RTS)

U izjavi Tanjugu Tomislav Nikolić je ocijenio da njegov sastanak s Jahjagom ne može biti protokolaran, ali je prilika da se stajalište Beograda, utemeljeno na usvojenim dokumentima u državnom parlamentu, čuje iz prve ruke, a ne posredstvom medija. 'Ovo je prilika da gospođa Atifete Jahjaga čuje ono što možda ne voli čuti, da konačno čuje izravno, a ne preko medija, da Srbija ima svoju Rezoluciju, koju je donijela na temelju Platforme, i da nitko tko predstavlja Srbiju ne može od toga odstupiti i nitko tko predstavlja Srbiju od toga ne želi odstupiti', rekao je Nikolić, naglašavajući kako tom rezolucijom Srbija 'prvi put kaže' na što pristaje.

'Srbija prvi put kaže šta može dozvoliti, a dozvolila je da postoji teritoriji na kojem ne obnaša potpuno svoju vlast, da taj teritorij ima ustav, sudove, zakone, predsjednika, parlament, vladu, i (Srbija) traži za svoju zajednicu na tom teritoriju određena specijalna prava, koja su veoma autonomna u odnosu na Prištinu. I to je ono što Srbija može, što Srbija želi', naglasio je Nikolić u izjavi koju je emitirao RTS.

Šef diplomacije Srbije Ivan Mrkić
ocijenio je da će Nikolić susretom s Jahjagom pokazati 'potporu svemu onom što rade svi ostali predstavnici Srbije' i iskazati 'jedinstvo državnog vrha'. 'Predsjednik (Nikolić) sigurno neće pregovarati jer pregovori idu svojim tjekom. Premijer (Ivica) Dačić je imao četiri runde pregovora i sredinom veljače imat će petu. Premijer pregovara o nekim pitanjima s osloncem na ono što je usvojila Skupština Srbije, odnosno državni vrh', ocijenio je Mrkić u beogradskim medijima uoči susreta Nikolić-Jahjaga.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i kosovska predsjednica Atifgete Jahjaga sastat će se u srijedu u Bruxellesu pod pokroviteljstvom šefice eurodiplomacije Catherine Ashton, s kojom će prethodno imati odvojene sastanke. Od prvog susreta Nikolić-Jahjaga očekuje se da će 'dodatno utemeljiti dijalog' Beograda i Prištine koji je u tijeku na razini premijera i eksperata.